ΦΩΛΙΕΣ ΡΥΖΙΟΥ ΜΕ ΚΡΟΚΟ. LITTLE AROMATIC RICE NESTS WITH CROCUS SATIVUS.






Φωλίτσες αρωματικές και γευστικές με την επίγευση του κρόκου. Μία απλή καθημερινή συνταγή παρουσιασμένη σε πρακτικές και όμορφες ατομικές μερίδες για μία οικογενειακή συγκέντρωση ή και  μπουφέ. Στολίζονται με ντοματίνια αλλά και φετούλες καρότου. 
 Η δόση που προτείνω είναι αρκετά μεγάλη, τα έψησα για ένα οικογενειακό τραπέζι.  Εάν εσείς για το γεύμα σας μαγειρεύετε 1 φλιτζάνι ρύζι, τότε η μισή δόση είναι ότι πρέπει για σας. Τρώγονται και ζεστά αλλά και κρύα
Υλικά για 17-18 ατομικά ρυζοπιτάκια
2 φλιτζάνια ρύζι νυχάκι
2 αβγά
1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
6 φλιτζάνια ζωμός βρασμένου κοτόπουλου
10 στίγματα κρόκου
9 – 10 ντοματίνια
6 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι και μαύρο πιπέρι

για ευκολία σας παραθέτω και τη μισή δόση και μοιράστε την σε 8 φωλίτσες: 

1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
1 αβγό
1/2  φλιτζάνι τριμμένη ωραία ελληνική πικάντικη κεφαλογραβιέρα
3 φλιτζάνια ζωμός βρασμένου κοτόπουλου, ή και λαχανικών
5 στίγματα κρόκου
4 – 5 ντοματίνια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης για το ψήσιμο
αλάτι και πιπέρι
Ετοιμάζω το ζωμό του κοτόπουλου από την προηγούμενη μέρα. Συνήθως αγοράζω μισό κοτόπουλο το βράζω, κρατάω το ζωμό και τα κρεατάκια τα μαγειρεύω με λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες ή τα χρησιμοποιώ για γέμιση σε πίτα).
Για το ρύζι:
Καθαρίζω, πλένω και στραγγίζω καλά το ρύζι.
Ζεσταίνω στο μισό ελαιόλαδο το ρύζι και προσθέτω το μισό ζωμό, τα στίγματα του κρόκου, ένα κουταλάκι αλάτι, τρίβω μαύρο πιπέρι και σιγοβράζω για 20΄ ή μέχρι να φουσκώσει.
Προσθέτω στη μέση του μαγειρέματος και τον υπόλοιπο ζωμό.
Βράζω το ρύζι και το αφήνω να κρυώσει. Δεν πειράζει να είναι πολύ σπυρωτό το ρύζι, το αντίθετο μάλιστα. Προσθέτω τα αβγά, το τυρί και ανακατεύω καλά. Χωρίζω το μίγμα με ένα κουτάλι σε ίσα μέρη και το πατώ για να πάρει το σχήμα μικρής πίτας. Για να μη δυσκολεύομαι έχω και ένα πιατάκι με νερό και λίγο ελαιόλαδο και βουτάω τα χέρια μου για να μη κολλάει το μίγμα του ρυζιού.
Κάνω λοιπόν στο καθένα πιτάκι μία λακουβίτσα (εγώ χρησιμοποίησα το κουτάλι-μεζούρα του καφέ) κόβω τα ντοματίνια στη μέση, τα χώνω στη λακουβίτσα και από πάνω βάζω τα φυλλαράκια της ρίγανης.
Ραντίζω με το ελαιόλαδο και προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις. 
Ντύνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο και ακουμπάω απαλά τις φωλιές.
Ψήνω τις φωλιές στη μεσαία θέση του φούρνου για 25΄.