ΤΥΡΑΚΙ ΤΥΛΙΧΤΟ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟ. CHEESE WRAPPED IN VINE LEAVES.

Μου αρέσουν πολύ τα τυριά με την μαστιχωτή υφή που ψήνονται χωρίς να λιώνουν, φορμαέλα, μαστέλο, χαλούμι.
Σε αυτή την συνταγή δοκίμασα ένα πρόβειο χειροποίητο τυρί, το ταλαγάνι, ελαφρά αρωματισμένο με δυόσμο.
Η μυρωδιά του είναι λίγο βαριά, αλλά η γεύση του όταν μαγειρεύεται ελαφραίνει και δίνει την αίσθηση του καπνιστού. 
Μου αρέσουν πολύ τα τυριά με την μαστιχωτή υφή που ψήνονται χωρίς να λιώνουν, φορμαέλα, μαστέλο, χαλούμι.


Σε αυτή την συνταγή δοκίμασα ένα πρόβειο χειροποίητο τυρί, το ταλαγάνι, ελαφρά αρωματισμένο με δυόσμο.
Η μυρωδιά του είναι λίγο βαριά, αλλά η γεύση του όταν μαγειρεύεται ελαφραίνει και δίνει την αίσθηση του καπνιστού. 





για 2 τυλιγμένες ροδέλες τυριού
ορεκτικό για 4-6 άτομα

Υλικά
400-500γρ  τυρί για ψήσιμο
10 φρέσκα αμπελόφυλλα, από κορφές για να είναι τρυφερά και να τρώγονται
φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου
2 κουταλιές ελαιόλαδο

 χοντρός σπάγκος


Τι κάνω:
Κόβω τη ροδέλα του τυριού σε δύο κομμάτια. Απλώνω 5-6 αμπελλοφυλα πάνω στον πάγκο. Ακουμπώ πάνω στα φύλλα μία ροδέλα τυριού. Πάνω στη ροδέλα βάζω φρέσκα φυλλαράκια φασκόμηλου και ραντίζω με το ελαιόλαδο.

Δένω την ροδέλα με τον σπάγκο, ίσα να βεβαιωθώ ότι τα αμπελόφυλλα αγκαλιάζουν καλά το τυράκι και το βρέχω ελαφρά με λίγο νεράκι για να μην καούν τα αμπελόφύλλα.

Το ψήνω στη σχάρα και από τις δύο πλευρές. 

Βέβαια ψήνεται και στο φούρνο αν δεν υπάρχει η ψησταριά!

Κόβεις το σπάγκο και το τρως μαζί με το αμπελόφυλλο, το οποίο λιώνει στο στόμα. Το τυράκι κρατάει την υγρασία του και δε στεγνώνει.