ΠΥΡΓΑΚΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ. ROASTED POTATOES MILLEFEUILLE.


Πατάτες φούρνου αλλιώς

μη παραλείψετε το αμύγδαλο!

Όταν έχεις βαρεθεί τις πατάτες φούρνου και έχεις κόσμο να χορτάσεις και θέλεις και να είναι κομψό αυτό που θα προσφέρεις τότε προτείνω τις πολύ νόστιμες πατάτες σπιτάκια – πυργάκια. Το δενδρολίβανο σφραγίζει με το δυνατό και αναζωογονητικό του άρωμα, την ουδέτερη πατάτα και της δίνει γεύση. Το πασπαλισμένο ψημένο αμυγδαλάκι, κάνει την εμφάνιση πιο επίσημη και η τραγανή του υφή συμπληρώνει τέλεια την γεύση!

Συνοδευτικό για πιάτα με κρέατα, κοτόπουλο αλλά και ορεκτικό με μία πράσινη σαλάτα στην αρχή του γεύματος.



Θα σας δώσω τη μισή δόση για 25-30 πυργάκια.

Στη φωτογραφία τα πυργάκια ήταν ετοιμασία για ένα τραπέζι 20 περίπου ατόμων και βγήκαν περίπου 60 κομμάτια.Τα 30 φτάνουν σίγουρα για 10 άτομα. όσο λιγότερα τα άτομα τόσο μειώνω τα υλικά.

Υλικά
9 μέτριες με ομοιόμορφο σχήμα πατάτες
2 αβγά
1 φλιτζάνι ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
¼ φλιτζανιού φιλέ αμυγδάλου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
κλαδάκια φρέσκου δενδρολίβανου
αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά προτίμηση από μύλο

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο για το ράντισμα
επίσης: λαδόχαρτο

Τι κάνω:

Ξεφλουδίζω, πλένω, και κόβω σε 5-6 ίσες, όσο γίνεται, ροδέλες τις πατάτες.
βράζοντας τις πατάτες με το δενδρολίβανο
Βάζω σε μία κατσαρόλα να βράσει νερό με πολλά κλαδάκια δενδρολίβανου.
Μέσα στο βραστό νερό ρίχνω τις φέτες της πατάτας και τις βράζω για 4-5 λεπτά. Αμέσως τις βγάζω, τις στραγγίζω και τις αραδιάζω σε ένα ταψάκι.
Χτυπάω τα αβγά μαζί με το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Αφού χλιαρύνουν λίγο οι πατάτες τις περιχύνω με τα αβγά και ξεκινώ την προετοιμασία.

η προετοιμασία

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις και ντύνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο.

Σε ένα μπολ ανακατεύω τα ψίχουλα με το τυρί. Παίρνω τις φέτες από το μίγμα του αβγού και τις τυλίγω με το μίγμα του τυριού. στη συνέχεια τις παίρνω ανά δύο και τις ακουμπώ απαλά στο ταψί. με το ένα χέρι παίρνω τις πατάτες και με το άλλο τις τυλίγω στο τυρί και τις ακουμπώ στο ταψί. Το ένα χέρι πρέπει να είναι στεγνό, αλλιώς θα το πλένετε κάθε τόσο.

παιζω και μαγειρεύω τα πυργάκια

Αν σπάσει καμμιά φέτα δε μας πειράζει. Απλά προσπαθώ η μικρότερη φέτα να είναι από πάνω.
Ραντίζω τα πυργάκια με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζω με το αμυγδαλάκι.
Ψήνω στη μεσαία θέση του φούρνου για 30΄.
μετά το ψήσιμο
Έτοιμες και δε θέλουν και καμμιά φοβερή προετοιμασία!
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να βάλω ανάμεσα και γλυκοπατάτες αλλά μόνο εάν βρω της Νάξου που θυμίζει κάστανο και είναι ...(δε βρίσκω το κοσμητικό επίθετο που τους αξίζει!!)