MOΣΧΑΡΙ ΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ. VEAL WITH SUMMER FRUITS.



Πολύ συχνά ανανεώνω τις δάφνες μου και δε τις αφήνω ποτέ να κιτρινίσουν. Παρατηρώ με απογοήτευση τις προθήκες πώλησης όπου βλέπω τα υπέροχα αρωματικά φυλλαράκια να είναι κακοσυντηρημένα, κίτρινα και σπασμένα.
Η δάφνη είναι από τα βασικά ελληνικά παραδοσιακά αρωματικά μαζί με τη ρίγανη, το δενδρολίβανο και τον ξερό δυόσμο που δεν λείπει εδώ και πολλά χρόνια από τα σπιτικά ραφάκια των μπαχαρικών. Σαν νέα μαγείρισσα τη χρησιμοποιούσα μόνο στις φακές. Σιγά σιγά όμως είδα ότι ήθελα το βαθύ άρωμα της και σε άλλες παρασκευές μου. Θα επανέλθουμε όμως με τη δάφνη και σε άλλες συνταγές .



Υλικά για 4 άτομα

800-900γρ άπαχο μοσχάρι
3 ξερά κρεμμύδια
3 ώριμες ντομάτες
μισό ματσάκι μαϊντανός
1 τσαμπί κόκκινα σταφύλια (τα πρώτα κάρντιναλ από το αμπέλι)
1 λευκόσαρκο ροδάκινο
2 μεγάλες φέτες πεπόνι, βγήκε λίγο κολοκύθα αυτό το πεπόνι και καθόταν μέσα στο ψυγείο χωρίς να το τιμάει κανείς.
1 ποτήρι κόκκινο κρασί από ξινόμαυρο
1 σφηνάκι σιρόπι χαρουπιού
5 κουταλές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι από μύλο
Κόβω το μοσχάρι σε λεπτές φέτες. Ροδίζω τα κομμάτια στο ελαιόλαδο από τη μία πλευρά και τα γυρίζω από την άλλη. Προσθέτω το κρεμμύδι και βράζω για λίγα λεπτά. Σβήνω με το κρασί,προσθέτω τις δάφνες και σκεπάζω τηνκατσαρόλα. Ψιλοκόβω τη ντομάτα και το μαϊντανό και τα προσθέτω στο μοσχάρι. Προσθέτω και ½ ποτήρι νερό και βράζω για μισή ώρα. αν χρειαστεί προσθέτω και άλλο νερό..
Τώρα θα χρειαστώ έναν εθελοντή για να βγάλει τα κουκούτσια από τα σταφύλια, αλλιώς στρώνομαι και τα καθαρίζω. Κόβω το πεπόνι και το ροδάκινο σε κομματάκια τα ρίχνω όλα στην κατσαρόλα και τέλος προσθέτω και το σιρόπι του χαρουπιού.









Κλείνω τη θερμοκρασία και μόλις σταματήσει το φαγητό να βράζει το μεταφέρω σε ένα ταψί και το ψήνω για 40΄σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200ο. Στη μέση του ψησίματος βρέχω ένα λαδόχαρτο και σκεπάζω σαν κατσαρόλα το ταψί για να μη στεγνώσουν τα κρεατάκια.
Μόλις περάσουν τα 40΄συμβαίνει το εξής: Επειδή τα φρούτα θα βγάλουν πολλά ζουμάκια θα στραγγίξουμε από το φαγητό με ένα κουτάλι τα παραπάνω υγρά και θα μαγειρέψουμε με αυτά το συνοδευτικό κους κους.  


 Για να πάρω όλα τα ζουμάκια κάνω ένα αυλάκι στη μέση του ταψιού το γέρνω και το στραγγίζω καλά.
Για το πλιγούρι χρειάζομαι:
1½ φλιτζάνι πλιγούρι
3 φλιτζάνια νερό ( συμπεριλαμβανομένου και του ζωμού από το ταψί)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι από μύλο
τι κάνω:
Ζεσταίνω καλά το νερό και αφήνω το πλιγούρι να μουλιάσει μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρω με το μοσχάρι και την καλοκαιρινή του σάλτσα