Οδηγός επιβίωσης νέου επισκέπτη στις εκθέσεις κρασιών 9 χρήσιμες πρακτικές συμβουλές. A survival guide for a Wine Fair Visitors. 9 helpful practical advices



θαυμάζοντας τα δάκρυα ενός παλαιωμένoυ ξινόμουρου
Επισκεφτήκαμε με τον Αποστόλη και φέτος τα βορινά την ετήσια εκδήλωση των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» στην προβλήτα νο1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 
οι τέντες ο κόσμος και το κρουαζιερόπλοιο

Η βραδιά ήταν δροσερή και τα φώτα ενός κρουαζερόπλοιου που υποερυψωνόταν πίσω από τα εκθετήρια δίνανε μία μαγευτική λάμψη στις άσπρες τέντες των εκθετηρίων. Δυστυχώς δεν είχα την φωτογραφική μαζί μου για να έχω την ποιότητα που θα έπρεπε.
Οι παραγωγοί ήταν ευγενικοί και πρόθυμοι να απαντήσουν στον βομβαρδισμό ερωτήσεων από το νεανικό κυρίως οινόφιλο κοινό.

Πως μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς αυτή την πληθώρα των κρασιών που με ένα ελάχιστο αντίτιμο μπορείς να δοκιμάσεις και να έχεις και συμβουλή του ειδικού που είναι πάνω από όλους ο οινοπαραγωγός?
Επειδή πάνω από 10 χρόνια πηγαίνω σε τέτοιες εκθέσεις νομίζω ότι θα φανούν πολύ χρήσιμες οι παρακάτω 9 συμβουλές.
1. έχετε στόχο
Πάρτε το σοβαρά. Αν είστε νέος επισκέπτης σε αυτές τις εκθέσεις, αρχίστε πρώτα από την γνωριμία με τις ποικιλίες των σταφυλιών. Και φυσικά επιβάλλεται να αρχίσετε από τις ελληνικές ποικιλίες!
Φέτος υπήρχε ένα εκθετήριο το οποίο είχε όλες τις ποικιλίες χωριστά και ο ευγενικός κύριος πίσω από τον πάγκο βοηθούσε να λυθούν οι απορίες.
Αφού λοιπόν εξοικειώνεστε όσο γίνεται θεωρητικά αρχίζει το πρακτικό κομμάτι:
Η αρχή γίνεται από τα λευκά κρασιά
Δοκιμάζουμε ένα φρέσκο εμφιαλωμένο κρασί μίας λευκής ποικιλίας πχ ασύρτικο και στη συνέχεια την παλαιωμένη. Αυτό το κάνετε σε όλους τους παραγωγούς.
Αν αντέχετε συνεχίζετε σε επόμενη ποικιλία.
επόμενος κύκλος είναι τα ροζέ κρασιά
και τελευταίος κύκλος τα κόκκινα.
Επίσης υπάρχουν τα αφρώδη κρασιά, τα γλυκά κρασιά και τα αποστάγματα. Δε χρειάζεται να τα δοκιμάζετε όλα! Μπορείτε να τα μοιραστείτε με την παρέα σας. Ένας τα λευκά και άλλος τα ροζέ
2. μην ντρέπεστε το πτυελοδοχείο
Σε κάθε εκθετήριο υπάρχει και το κομψό (μαύρο συνήθως )βάζο που παίζει το ρόλο του πτυελοδοχείου και που δεν πρέπει να το αγνοεί κανείς αν θέλει να κάνει σωστά τον γύρο της γνωριμίας με τα κρασιά και να φύγει νηφάλιος!
3. ξεπλένετε ποτήρι αλλά και στόμα.
Ξεπλένετε τακτικά το ποτήρι σας, χρησιμοποιώντας νερό από τα μπουκάλια νερού που οι οινοπαραγωγοί φροντίζουν να έχουν στον πάγκο για αυτό τον λόγο. Πότε – πότε πάρτε και μία γερή γουλιά και ξεφορτωθείτε την στο γνωστό μαύρο βάζο.
4. έχετε μαζί μία πάνινη σακούλα
Μία πάνινη σακούλα με μακριά χερούλια, διπλωμένη στην τσέπη θα χωρέσει όλα εκείνα τα ωραία έντυπα που υπάρχουν στα εκθετήρια και μπορείς να την έχεις στον ώμο σου χωρίς να απασχολεί τα χέρια σου.
5. πάρτε  σημειωματάριο και μολυβάκι
Πάνω από 8-10 κρασιά δεν μπορεί να συγκρατήσει η οινική μνήμη ενός νεομυημένου στον κόσμο των κρασιών. Για αυτό ένα μικρό σημειωματάριο είναι χρήσιμο για κάποιες συνοπτικές περιγραφές και συγκρίσεις σε μελλοντική δοκιμή κάποιων από τα κρασιά.
6. φάτε κάτι
Τι κάνεις όμως που σε θερίζει η πείνα μετά από μερικά ποτηράκια. Γιατί κάποια τα κατεβάζεις άθελά σου παρόλο την ύπαρξη του μαύρου βάζου.
Συνήθως σε αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχουν κάποιες εταιρίες εδεσμάτων που προσφέρουν στον κόσμο δείγματα και μεριδούλες  από τα προϊόντα τους. Ο συνωστισμός όμως είναι μεγάλος και οι πιατέλες αδειάζουν γρήγορα.
Μπορείς να φέρεις κάτι μαζί σου.
Μικρά κριτσίνια χωρίς έντονη γεύση, φυστίκια ανάλατα είναι κάποιες λύσεις.
Οτιδήποτε διαλέξει κανείς να πάρει μαζί του για να μην είναι άδειο το στομάχι καλό είναι αρκεί να μην έχει έντονη γεύση.
Φέτος στα βορινά είδα οργανωμένες παρέες που καθόντουσαν στα χτιστά παγκάκια με πίτες και σάντουιτς από το σπίτι.
7. αγοράστε νερό.
Αγοράστε ένα μικρό μπουκάλι νερό πριν μπείτε στην έκθεση
8. προσέξτε την φυσική κατάσταση
Συνήθως είναι απογευματινές – βραδινές ώρες αυτές οι εκθέσεις. Σίγουρα πρέπει να έχεις γευματίσει το μεσημέρι και να πεις το καφεδάκι σου αρκετά πριν.
Αν παρουσιαστεί πονοκέφαλος ένα ελαφρύ παυσίπονο θα βοηθήσει.
9. βγάλτε συμπεράσματα
Στο τέλος της βραδιάς επιλέξτε τα καλύτερα κρασιά κατά τη γνώμη σας  και τη γεύση σας, συζητείστε το με την παρέα σας και σημειώστε τα. Σίγουρα θα ανατρέξετε σε αυτές τις σημειώσεις όταν θα στέκεστε με απορία μπροστά στα ράφια της κάβας ή του σούπερ μάρκετ με τα άπειρα κομψά μπουκάλια των κρασιών.