Πικάντικες ροδέλες μοσχαριού και Σαντορινιά φάβα. Spicy beef roles and Santorini’s fava




Η συνταγή είναι ένα μοσχαράκι κυριακάτικο με ότι έχει το ντουλάπι! Από το δικό μου ντουλάπι, πήρα Σαντορινιά φάβα, μπαχαρικά, αποξηραμένο μελισσόχορτο και αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι. Έτσι σκέφτηκα να κάνω ρολάκια, με μία πικάντικη αρωματική γέμιση με συνδυασμό μπαχαρικών και φρέσκων υλικών. Η φάβα θα συνοδεύει αυτό το απλό πικάντικο μοσχάρι.

Υλικά για 4 άτομα


800-900γρ άπαχο μοσχάρι, το κομμάτι που μαγείρεψα ήταν ένα στενόμακρο κομμάτι από τρανς
1 φλιτζάνι Σαντορινιά φάβα
3 κουταλιές αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
2 ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανός
4 κουταλιές κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
2 κουταλιές απαλή μουστάρδα
1 φλιτζάνι αποξηραμένο μελισσόχορτο
1 κουταλιά κάψουλες καρδάμωμου
2-3 κομμάτια αποξηραμένου κίτρου
ξίσμα ενός λεμονιού
χυμός ½ λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι από μύλο
Τι κάνω:
Πλένω, στραγγίζω και κόβω το μοσχάρι σε λεπτές φέτες. Το βάζω σέ ένα βαθύ πιάτο, το πασπαλίζω με μαύρο πιπέρι, 2 κουταλιές μελισσόχορτο, ξίσμα, λίγο ελαιόλαδο και το αφήνω για 2-ώρες.
Σε αυτό το διάστημα καθαρίζω και πλένω τη φάβα. Τη βράζω για 40΄ περίπου με 5 φλιτζάνια νερό, 2 κουταλιές ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Μόλις βράσει, την αφήνω να κρυώσει και την αφρατεύω με το μίξερ. Το πιο σωστό είναι με την ράβδο του πολυκόφτη αν έχετε και δεν έχει χαλάσει όπως ξαφνικά χάλασε η δικιά μου.

Μουλιάζω τα μανιτάρια σε ½ φλιτζάνι νερό, τα βγάζω προσεκτικά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και στραγγίζω το νερό τους με ένα στραγγιστήρι, για να απομακρύνω άμμο και χώμα που συνήθως κρύβονται μέσα στα μανιτάρια. Ανοίγω τις κάψουλες του καρδάμωμου και βγάζω τα σκουρόχρωμα σποράκια.

Μέσα στον πολυκόφτη βάζω  το υπόλοιπο μελισσόχορτο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο , 2 κουταλιές κρέμα, τα μανιτάρια, το καρδάμωμο και τα αλέθω για να γίνουν αλοιφή. Αλείφω τις φέτες του μοσχαριού με το υλικό, τα τυλίγω σε ρολά και τα στερεώνω με μία οδοντογλυφίδα. Δε δίνω και πολύ σημασία αν θα μείνει η γέμιση μέσα στα ρολά γιατί ότι ξεχυθεί, θα ενισχύσει τη σάλτσα. 

Ροδίζω τα ρολά στο καφτό ελαιόλαδο και τα γυρνάω από την άλλη πλευρά. Με το χυμό των μανιταριών ‘ξεπλένω΄ τον πολυκόφτη προσθέτω το ζουμάκι αυτό στο μοσχάρι μαζί με το χυμό λεμονιού και την υπόλοιπη κρέμα και σιγοβράζω το φαγητό για 40-50΄.  
Αν έχετε αναστολές με την παρεξηγημένη κρέμα γάλακτος η οποία όμως με λογική χρήση είναι ένα υπέροχο υλικό, βάλτε γάλα.

Μόλις βράσει το μοσχάρι φροντίζω να αφαιρέσω όλλλλλλες τις οδοντογλυφίδες και κόβω προσεκτικά τα ρολά σε λεπτές ροδέλες.

Σερβίρω το πικάντικο και πιπεράτο μοσχαράκι με την βελούδινη φάβα.
Για ένα παιχνίδισμα-ξάφνιασμα γλυκού – ξινού - πικάντικου κόβω λίγα κυβάκια από το αποξηραμένο κίτρο