Μπον φιλέ και γλυκοπατάτες από την Νάξο. Μαγείρεμα στη Σαντορίνη. Filet mignon and potatoes from Naxos Island. Cooking in Santorini

Και οι κυκλάδες έχουν ωραία ζουμερά και νόστιμα μοσχάρια. Όταν τα βρεις είσαι τυχερός!

τα υλικά για 4 άτομα
1 κιλό ωραίο μπον φιλέ
3 μεγάλες γλυκοπατάτες

1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες (από Σαντορίνη είναι η καλύτερη περίπτωση, ξινούτσικες, νόστιμες, μοναδικές)
1 φρέσκια ντομάτα
2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί,  μανδηλαριά από τη Σαντορίνη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Το μπον φιλέ, το καλύτερο και πιο τρυφερό κομμάτι του μοσχαριού δεν είναι παίξε γέλασε. 
 Δε θέλει πολλά πολλά,  καλό κρασί καλό ελαιόλαδο,  κάποιο αρωματικό  και ένα προσεκτικό γρήγορο μαγείρεμα φτάνουν για να το απογειώσουν. Πολύ βασικό  επίσης  για την επιτυχία του μαγειρέματος είναι το κρέας να είναι ζεστό και όχι από το ψυγείο.
Μαρινάρω το φιλέτο μέσα στο κρασί για τουλάχιστον 5-6 ώρες.
αρχίζω το μαγείρεμά μου από τις γλυκοπατάτες.
καθαρίζω,  πλένω και κόβω σε κυβάκια τις γλυκοπατάτες.  Τις ανακατεύω με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τις απλώνω πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ένα ταψάκι  και τις ψήνω για 30΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο  πάνω κάτω στις αντιστάσεις.  Ενώ ψήνονται οι πατάτες στραγγίζω το φιλέτο και το κόβω σε αρκετά χοντρές φέτες. Ξεφλουδίζω όσο μπορώ την φρέσκια ντομάτα, την ψιλοκόβω (καλύτερα με το μαχαίρι) και χωρίζω από το δεντρολίβανο τις αρωματικές βελόνες του.
Ροδίζω τις φέτες στο ελαιόλαδο  προσθέτω  λίγο δεντρολίβανο, τις  λιαστές ντομάτες τη  φρέσκια ντομάτα και το κρασί και τα βράζω όλα μαζί για 3-4 λεπτά.
βγάζω τα φιλέτα από τη σάλτσα και αφήνω τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μελώσει. Αν αφήσω τις φέτες του κρέατος να βράσουν μαζί με τη σάλτσα θα χάσουν τα ζουμάκια τους και θα στεγνώσουν.
λίγη σάλτσα παραπάνω