Χορτόπιτα με φέτα. Ζυμώματα στη Σαντορίνη. Pie with feta. Cooking in Santorini

άλλη μία από τις πολλές ελληνικές μοναδικές πίτες, με δυνατότητα προσθήκης πολλών αρωματικών!
Το φύλλο σε αυτή τη συνταγή είναι απλό . 4 φύλλα έχει η πίτα και ανάμεσα στο 2ο και στο 3ο μπαίνει η γέμιση.
Τα υλικά για ένα μικρό ταψί
για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι +2-3 κουταλιές για το ζύμωμα και το πλάσιμο των φύλλων
½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξίδι
για το άλειμμα των φύλλων:
150γρ φρέσκο βούτυρο + 2 κουταλιές ελαιόλαδο
για τη γέμιση
200γρ φέτα
1 φλιτζάνι τριμμένο και καλά στυμμένο κολοκύθι
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα από τα παρακάτω αρωματικά:
δυόσμος, άνηθος, μυρώνια, μαϊντανός
1 αβγό
αλάτι
πιπέρι
για το πασπάλισμα της πίτας: 2 κουταλιές σουσάμι
τι κάνω:
πρώτα πρώτα κάνω τη ζύμη, η οποία πρέπει να σταθεί τουλάχιστον για 1 ώρα.
Ετοιμάζω τη γέμιση: καθαρίζω και πλένω καλά όλα τα αρωματικά και τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Χωρίζω τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
Αλευρώνω καλά το τραπέζι και το πρώτο κομμάτι και το ανοίγω σε φύλλο. Ανοίγω και τραβώ κάθε φορά το φύλλο για να ανοίξει και να γίνει μεγαλύτερο. αν γίνει και καμιά τρύπα δε πειράζει.
Λαδώνω το ταψί.
λιώνω το βούτυρο και  το ανακατεύω με το λάδι.
μόλις ανοίξω το φύλλο στην επιθυμητή διάσταση το στρώνω μέσα στο ταψί και το λαδώνω καλά με το μίγμα του βουτύρου.
Ανοίγω το 2ο φύλλο το στρώνω πάνω στο 1ο φύλλο  και το λαδώνω.
Απλώνω πάνω στο 2ο φύλλο τη μισή γέμιση.
Ανοίγω το 3ο φύλλο το απλώνω πάνω στο 2ο φύλλο  και το λαδώνω.
Απλώνω την υπόλοιπη γέμιση πάνω στο 3ο φύλλο.
Ανοίγω το 4ο φύλλο το απλώνω πάνω από το 3ο και το λαδώνω καλά.
Χαράζω την πίτα σε κομμάτια και την πασπαλίζω με το σουσάμι. Αν έχει μείνει βούτυρο το βάζω από πάνω.
οι φωτογραφίες βήμα βήμα θα βοηθήσουν καλύτερα από την γραπτή περιγραφή.



Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο  στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.