Βασιλόπιτα 2015 με ωραίο στόλισμα από την ίδια ζύμη. Vasilopita 2015, New Year’s Day sweet bread




Η βασιλόπιτα που συνηθίζω να ψήνω την πρωτοχρονιά είναι βασικά ένα τσουρέκι λίγο πιο υγρό αλλά το ίδιο αρωματικό. Μου είναι φοβερά ευχάριστη και αρωματοθεραπευτική η μυρωδιά που τυλίγει το σπίτι όταν ψήνεται.
Δύο είναι τα απαραίτητα στο τραπέζι της παραμονής της πρωτοχρονιάς:
-η βασιλόπιτα
-και ο αφρώδης οίνος Αμαλία που πίνουμε πάντα με το φαγητό και όχι με τη βασιλόπιτα.
Τα φετινά μας ορεκτικά ήταν εκλεκτές φέτες παστράμι, γεμιστό σπιτικό ψωμί με κρέμα πέστροφας-ανεβατού και ανθότυρου, ψητές ομελέτες έλατα με πολλά λαχανικά, φρέσκες σαλάτες και μικρές πίτσες.
το γλυκό ήταν σοκολατάκια και η βασιλόπιτα: 

Η συνταγή κάθε χρόνο βελτιώνεται και έτσι βάζω την τελευταία 

Για μία βασιλόπιτα που ψήνεται στο ταψί των 24 εκατοστών χρειάζομαι:
για την μαγιά:
40 γραμμάρια νωπή μαγιά 
100ml νερό
70γρ αλεύρι
για τη ζύμη
450-500γρ αλεύρι για τσουρέκι
50 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
200γραμμάρια ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά
100γρ γάλα 
μία βανιλίνη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κρυσταλλάκι μαστίχας
½ κουταλάκι σπόροι μαχλέπι
½ κουταλάκι σπόροι καρδάμωμου
(αν θέλετε τα παίρνετε σε σκόνη τα αρωματικά)
1 κρόκος αβγού και 1 κουταλιά γάλα για το άλειμμα
2 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ για το στόλισμα

Ετοιμάζω τη μαγιά:
Ζεσταίνω το νερό, διαλύω τη μαγιά και προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μίγμα να φουσκώσει.
Αλέθω τα αρωματικά μου στο μύλο και ξύνω το πορτοκάλι. Ζεσταίνω το γάλα, λιώνω το βούτυρο.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω τη ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, τα αρωματικά, και ανακατεύω σιγά σιγά με τους αναδευτήρες ζύμης του μίξερ. Ανακατεύω για 5-10΄. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια, την σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει. 
Στρώνω ένα ταψάκι 24 εκατοστών με λαδόχαρτο. Αλείφω τα χέρια μου με λίγο βούτυρο, αφαιρώ λίγη ζύμη για τον στολισμό και μεταφέρω το υπόλοιπο μέσα στο ταψάκι. Αφήνω το ταψί για καμμιά ώρα για να φουσκώσει. Χτυπώ έναν κρόκο με 1 κουταλιά γάλα και αλείφω απαλά. Τώρα θα βάλω και το φλουρί. 
Συνήθως αγοράζω ένα ασημένιο φλουράκι με την χρονιά που το βάζει μετά ο κερδισμένος σε ένα γούρι. 
Στη  ζύμη που κράτησα πρόσθεσα λίγο αλεύρι για να μη κολλάει στα χέρια και για να κάνει η Αμαλία τα διακοσμητικά της βασιλόπιτας.
 
το στόλισμα
 
Τα αστεράκια έχουν και ουρά!
Αφού στολίστηκε η βασιλόπιτα πρέπει να καθίσει ξανά για καμμιά ώρα για να φουσκώσει. Χτυπώ έναν κρόκο με 1 κουταλιά γάλα και την αλείφω απαλά.


Προθερμαίνω το φούρνο στον αέρα στους 140ο και ψήνω 35΄.
Καλή μας χρονιά!


και για την ιστορία αναφέρω ότι το φλουρί έτυχε στον Άρη.