Πίτα με κολοκύθα και γραβιέρα. Pie with pumpkin and graviera cheese



Συστήνω αυτή τη τεχνική για όσους δεν ξέρουν να ανοίγουν φύλλα. Είναι πολύ καλή εξάσκηση.



Για ένα μεγάλο στρόγγυλο ταψί
Αν δεν μπορώ να ανοίξω τα φύλλα όσο το ταψί που διάλεξα, πολύ απλά παίρνω ένα μικρότερο. Θα γίνουν πιο χοντρά τα φύλλα. Κανένα πρόβλημα.


για τη ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι
2-3 κουταλάκια νεσεστέ
1 και 1/3 φλιτζανιού νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξίδι
αλάτι
για τη γέμιση:
3 φλιτζάνια πολτός κολοκύθας
250γρ τριμμένη γραβιέρα
2 αβγά
½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές τραχανά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
για το άλειμμα των φύλλων
3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
για το ψήσιμο της κολοκύθας
θυμάρι, αλάτι και πιπέρι

Κάνω λακούβα στο αλεύρι και προσθέτω το νερό, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να σχηματιστεί μία απαλή, εύπλαστη ζύμη, τη σκεπάζω και την αφήνω για 1 ώρα.
Με τη βοήθεια της ζυγαριάς χωρίζω την ζύμη σε 12 μικρά κομμάτια.
Λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω με το ελαιόλαδο.
Παίρνω το 1ο κομμάτι το ανοίγω με τον μικρό μου πλάστη ίσα με ένα φλιτζανάκι του καφέ, το αλειφω με το μίγμα του βούτυρου, παίρνω ένα 2ο κομμάτι το ανοίγω στην ίδια διάσταση και σκεπάζω το 1ο φύλλο. Βάζω το ζευγάρι των φύλλων κάτω από μία πετσέτα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα. Σχηματίζω έτσι 6 ζευγάρια μικρών φύλλων.
Γέμιση:



Κόβω από την κολοκύθα τις φλούδες της, κόβω σε μικρά κομματάκια την χρυσαφιά της σάρκα και την στρώνω πάνω σε ένα λαδόχαρτο μέσα σε ένα ταψί. Πασπαλίζω με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο ψήνω για 30΄.
Πατώ με ένα πιρούνι την ψημένη κολοκύθα μετρώ 3 φλιτζάνια και την ανακατεύω μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ότι κολοκύθα περισσέψει τη βάζω στην κατάψυξη για κάποια άλλη γέμιση για τυρόπιτα ή τυροπιτάκια.


Λαδώνω το ταψί.

Παίρνω το 1ο ζευγάρι από τα μικρά φύλλα τα πασπαλίζω με λίγο νεσεστέ και αλεύρι και ανοίγω ένα φύλλο ίσο με το ταψί. Το απλώνω πάνω στο ταψί και το λαδώνω καλά. Συνεχίζω έτσι και με τα επόμενα 2 φύλλα.
Πρίν από το 4ο απλώνω τη μισή γέμιση.
Απλώνω το 5ο φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση. Και σκεπάζω με το 6ο φύλλο. Λαδώνω με όσο λάδι έμεινε και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 250ο για 30΄.