Μελομακάρονα με σιρόπι του βουνού. Melomakarona, (traditional Christmas sweets) with mountain tea syrup





2η ιερή συμμαχία αρωματικού και μπαχαρικού: τσάι του βουνού, ξύσμα πορτοκαλιού και φυσική βανίλια
O συνδυασμός αυτός χαρίζει στο σιρόπι μία λεπτή γήινη γεύση. Αν βάλουμε παραπάνω από ένα ξυλάκι κανέλλα η γεύση αυτή θα καλυφθεί γιατί η γεύση της κανέλας είναι πολύ δυνατή.

Με την γνωστή συνταγή για τα μελομακάρονα που κυκλοφορεί απο τα τετράδια μαγειρικής μας μέχρι τις συνταγές επωνύμων σεφ και πατισερ όπως είναι ο Παρλιάρος ή ο ανερχόμενος σεφ Άκης Πετρετζίκης ζύμωσα τα σημερινά μου μελομακάρονα . Το σιρόπι μου είναι διαφορετικό γιατί αντί για νερό έβαλα το αρωματικό ρόφημα του βουνού.


Η συνταγή έχει σιμιγδάλι.
Υλικά για 45 μικρά μελομακάρονα που χώρεσαν στο ταψί του φούρνου μου

½κιλό μαλακό αλεύρι
100γρ ψιλό σιμιγδάλι
200γρ ελαιόλαδο
200γρ χυμός πορτοκάλι – κλημεντίνη     
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
στη μύτη του μικρού κουταλιού σόδα φαγητού
ξύσμα 2 πορτοκαλιών και 1 κλημεντίνης
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρυφαλλο σκόνη
2 λοβοί φυσικής βανίλιας

για το σιρόπι
400γρ ζάχαρη
250γρ ρόφημα τσάι του βουνού
1 ξυλάκι κανέλλα
μία πορτοκαλόκουπα από αυτά που στύψαμε
1 λοβός φυσικής βανίλιας
75 γρ ανθόμελο

για το στόλισμα 1 ποτήρι χοντροκομμένα καρύδια

Ετοιμάζω το ρόφημα με 280γρ νερό και 2 κουταλιές χοντροκομμένα λουλουδάκια τσάι του βουνού. Βάζω το νερό να κάψει και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνω μέσα το τσάι του βουνού. Το αφήνω σκεπασμένο για να πάρει όλη τη γεύση και να κρυώσει σιγά σιγά.
Αρχίζω με το σιρόπι που πρέπει να είναι κρύο.
Ζυγίζω τη ζάχαρη και μαζί με την πορτοκαλόκουπα (αφού την έχω στύψει) την κανέλα,το λοβό της βανίλιας και 250γρ από το ρόφημα που ετοίμασα, τα βράζω για ένα λεπτό. Παίρνω το κατσαρολάκι από το μάτι και προσθέτω και το μέλι. Ανακατεύω και το αφήνω να κρυώσει.
Σε μία λεκάνη βάζω όλα τα υλικά και προσθέτω τελευταίο και σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μία ομογενοποιημένη ζύμη. Η όλη διαδικασία του ζυμώματος δεν κρατάει πολύ. Κόβω μικρές μπαλίτσες και ζυγίζω ώστε το κάθε μελομακάρονο να είναι 25γρ και το βάζω μέσα στο ταψί δίνοντας του μακρόστενο σχήμα.
Προθερμαίνω το φούρνο στου 190ο και ψήνω για 30΄.
Μόλις ψηθούν τα βουτάω στο κρύο σιρόπι για 1 λεπτό. Προσπαθώ να τα γυρίσω και από τις δύο πλευρές για να υγρανθούν καλά. Προσοχή σπάνε εύκολα.
Τα ραντίζω με το σιρόπι που περίσσεψε ίσα ίσα για να κολλήσουν τα καρύδια.
Το σιρόπι που περίσσεψε το βάζουμε στο ψυγείο και μπορούμε να βράσουμε φρούτα για κομπόστα ή να το προσθέσουμε στο γιαούρτι με δημητριακά και βρώμη.