Κέικ με κολοκύθα και άρωμα μαστίχας –φυσικής βανίλιας και κανέλας. Cake with pumpkin, mastiha, vanilla and cinnamon
Υγρό και
μοσχοβολιστό.
Για ένα
μεγαλούτσικο κεικ χρειάζομαι
Τιμώμενο
αρωματικό μας είναι η μαστίχα.
Αυτό το
κεικ όταν το τρως νομίζεις ότι έχει κάποιο τροπικό φρούτο. Ο συνδυασμός της
μαστίχας με την κανέλα και την φυσική βανίλια, σου δίνει νότες καρύδας και
μάγκο.
350γραμμάρια
μαλακό αλεύρι (2½ φλιτζάνια)
250γραμμάρια
φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200γραμμάρια
ζάχαρη (1 φλιτζάνι)
5 μεγάλα
αβγά
1 φλιτζάνι
πολτός κολοκύθας
150γρ γάλα
1 κουταλάκι
κανέλα
1 λοβός
φρέσκιας βανίλιας (με το κοφτερό μου μαχαίρι παίρνω τα μικρά καφετί σποράκια
της και την άδεια βανίλια την χώνω ΠΑΝΤΑ στο βάζο που συντηρώ την άσπρη ζάχαρη.
Μόλις χώσω φρέσκια βανίλια στη ζάχαρη, πετώ την παλιά)
2 κουταλάκια
μπέκιν
½ κουταλάκι
σόδα
2
κουταλάκια άχνη για το πασπάλισμα
Πολτός
κολοκύθας:
Τον
πολτό κολοκύθας τον είχα στην κατάψυξη. Είχα ψήσει πριν ένα μήνα στο φούρνο
κομμάτια φρέσκιας κολοκύθας και μόλις ψήθηκε πήρα ένα φλιτζάνι και την
ανακάτεψα στον πολυκόφτη ζεστή ζεστή με ένα κουταλάκι ζάχαρη, 1 κουταλάκι
φρέσκο βούτυρο και ½ κουταλάκι σκόνη μαστίχας. Την υπόλοιπη κολοκύθα την έκανα
πίτα με τυριά.
Ανακατεύω
λοιπόν στο αλεύρι το μπέκιν και τη σόδα.
Χτυπάω
καλά το βούτυρο με το μίξερ για 5΄. Προσθέτω τη ζάχαρη, ένα ένα τα αβγά, τον
πουρέ κολοκύθας, τα αρωματικά και στη συνέχεια εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα.
με λίγη άχνη για περισσότερη γλύκα |
Η
φόρμα σιλικόνης με αυτές τις μύτες που έχει στο κάτω μέρος της για να
σχηματίσει το λουλούδι απαιτεί φούρνο με αέρα.
Προθέρμανα
και εγώ το φούρνο μου στους 150ο στον αέρα και έψησα το κέικ για μία
ώρα. Βγάζω το κεικ από το φούρνο μόλις ψηθεί και το αφήνω για 15΄να κρυώσει.
Το
αναποδογυρίζω με προσοχή σε μία πιατέλα και μόλις κρυώσει καλά το πασπαλίζω με
άχνη για λίγη περισσότερη γλύκα.