Πατάτες στο φούρνο με κιμά και χόρτα. Baked potatoes with minced meat and herbs


φρέσκια ρίγανη είναι το αρωματικό του πιάτου! Ακόμη έχω τρυφερά κλωναράκια στο μπαλκόνι παρόλο το κρύο.
Ο μουσακάς του χειμώνα. Μοιάζει αλλά δεν είναι. Η κρέμα είναι ελαφριά με γιαούρτι και αβγά και περιχύνει τις βρασμένες πατάτες και τις 2 στρώσεις του κιμά και των χόρτων.
Ανάμεσα από τα φαγητά των γιορτών αυτό το μαγείρεμα μας ικανοποιεί πάντα.


Υλικά για 6 μερίδες
10 μέτριες πατάτες + 3 φύλλα φασκόμηλου, 3 κόκκοι μπαχάρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
για την 1η γέμιση
300γρ μοσχαρίσιο κιμά
500γρ έτοιμη σάλτσα ντομάτας (εγώ έχω από τα βάζα μου)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελιδα σκόρδου
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
3 κουταλιές ελαιόλαδο
φρέσκια ρίγανη
½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
αλάτι
για τη 2η γέμιση
½ κιλό χόρτα, σπανάκια και σέσκουλα. από βρασμένα μπρόκολα έβαλα τα κοτσάνια τους
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγα κλωναράκια άνιθου
200γρ κατσικίσιο τυρί
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για την κρέμα
500γρ στραγγιστό γιαούρτι
2 αβγά
4 κουταλιές χοντρό σιμιγδάλι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα ή ότι άλλο υπάρχει στο ψυγείο από σκληρό κίτρινο τυρί
Αρχίζω με τις 2 γέμισες.
Καθαρίζω και πλένω τα χόρτα, τα ψιλοκόβω και τα αχνίζω με λίγο ελαιόλαδο για 15΄. Αν βγάλουν ζουμάκια τα στραγγίζω αν και πάντα φροντίζω να σωθούν καλά τα υγρά τους. Τρίβω το τυρί και το ανακατεύω με τα χόρτα. Προσθέτω λίγο αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τα κέφια.
2η γέμιση
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αχνίζω μαζί με τον κιμά και το ελαιόλαδο. Προσθέτω τη ντομάτα, τη ρίγανη, αλάτι, το πιπέρι, το κρασί και σιγοβράζω για 30΄ περίπου.
Ήρθε η ώρα για τις πατάτες: τις καθαρίζω, τις πλένω, τις κόβω σε λεπτές ροδέλες και τις ρίχνω σε βραστό νερό με τα αρωματικά τους, όπου και βράζουν για 5-7΄.
Τις στραγγίζω και κρατώ αυτό το νόστιμο ζωμό για το επόμενο μαγείρεμα μου.
Ανακατεύω τα υλικά της κρέμας.
Στρώνω το φαγητό σε ένα βαθύ πυρέξ
Λαδώνω το ταψί
Στρώνω πατάτες
Πασπαλίζω με τυρί
Στρώνω τον κιμά  και πασπαλίζω ξανά με τυρί.
Στρώνω ξανά πατάτες.
Στρώνω τα χόρτα
Στρώνω ξανά πατάτες και ραντίζω με το ελαιόλαδο
Απλώνω την κρέμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις για 45΄.

Όταν θα κόψω το πρώτο κομμάτι θα δω αν θα βγάλει ζουμάκια το γιαούρτι. Κάποιες φορές αφήνει. Αν δω ότι έχει ζουμάκια, γέρνω το ταψί και το αφαιρώ υπομονετικά με ένα κουτάλι. Αν δε το κάνω μαλακώνει πολύ η πατάτα και η υφή της δεν είναι ευχάριστη. Εννοείται ότι και αυτό το ζουμάκι το κρατώ στο ψυγείο όπου μπορεί να συντηρηθεί τουλάχιστον 2 μέρες.
ορίστε το κομμάτι όμορφο, χορταστικό και πολύ ελαφρύ!
Με το φαγητό ήπιαμε φρέσκο ξινόμαυρο από το αμπέλι μας.