Ρεβίθια με σάλτσα λαχανικών, χουρμάδες και κουκουνάρια, η Μεσόγειος παίρνει γεύση από τη Μέση Ανατoλή αλλά και την Ευρώπη. Chickpeas with vegetables sauce, dates and pine nuts. Mediterranean, Middle East and Europe meet.




Τα ρεβίθια βράσανε με κρόκο Κοζάνης, τον ελληνικό κρόκο και η σάλτσα αρωματίστηκε με την ματζουράνα και το φασκόμηλο.


Με το πήλινο που αγόρασα πριν από πολλά χρόνια από τη Σίφνο μου αρέσει πολύ να βράζω ρεβίθια.
Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχω αυτή την πολυτέλεια. Αλλά όταν την έχω τότε τα ρεβίθια καλομαγειρεύονται στο φούρνο σιγά σιγά.
για 4-5 άτομα χρειάζομαι:
2 φλιτζάνια ρεβίθια
1 ξερό κρεμμύδι
15 στίγματα κρόκου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
για τη σάλτσα
1 γλυκοπατάτα
1 καρότο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο
1 κόκκινη πιπεριά
15 ντοματίνια
¼ φλιτζανιού αποξηραμένα μανιτάρια
½ ματσάκι μαϊντανό
1 φλιτζάνι φύλλα σέλινου
1 φωλίτσα φιδέ
ματζουράνα
φασκόμηλο
ζωμός από το βράσιμο των ρεβιθιών
10 χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια τους και κομμένοι στα τέσσερα
για το σερβίρισμα:
½ φλιτζάνι κουκουνάρια
Μουλιάζω τα ρεβίθια για περίπου 8 ώρες. Στη συνέχεια τα βράζω μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τον κρόκο, 1 λίτρο νερό, το πιπέρι και το αλάτι μέσα στο σιφνέικο πήλινό μου για 2 ώρες στους 180ο στις αντιστάσεις για 2-3 ώρες. Αν δεν έχετε πήλινο τα βράζετε στη χύτρα ταχύτητος για 30΄σε μέτρια θερμοκρασία. Το ζωμό τους θα τον κρατήσω χωριστά και θα βράσω τη σάλτσα των λαχανικών.
Μουλιάζω τα μανιτάρια σε 2 ποτήρια νερό και τα στραγγίζω με τη βοήθεια ενός πειρουνιού για να αφήσω τυχόν άμμο μέσα στο νερό.
Πλένω και ψιλοκόβω τα λαχανικά και τα αρωματικά και τα αχνίζω σε χαμηλή θερμοκρασία στο ελαιόλαδο. Προσθέτω 1 φλιτζάνι από το ζωμό των ρεβιθιών και σιγοβράζω για 30΄λεπτά. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτω καλά διαλυμένη τη φωλίτσα του φιδέ και τους χουρμάδες.
Ενώ βράζει η σάλτσα ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι τα κουκουνάρια έως ότου ροδίσουν.
Σερβίρω τα ρεβίθια με τη σάλτσα και τα κουκουνάρια.