Βεροιώτικος Φασουλοταβάς με σαλάτα σέλινου-λιναρόσπορου: τα επίσημα φασόλια . Fasoulotavas (baked beans) from Veria and salad with celery and linseeds



 Ο φασουλοταβάς ήταν συνήθως ένα Βεροιώτικο Κυριακάτικο φαγητό για τις νηστίσιμες ημέρες και μετέτρεπε τα ταπεινά φασόλια σε ένα πιο γιορτινό πιάτο.
Το φασόλι που συνηθιζόταν ήταν το μικρό ξερό φασόλι ή και το μέτριο που χρησιμοποίησα εγώ και όχι οι γίγαντες όπως παρουσιάζονται σε διάφορες εκδοχές της συνταγής.
Η αναζωογονητική και πιπεράτη, πράσινη σαλάτα έχει σέλινο που συνήθως το συνδυάζουμε με το λάχανο, ενώ μπορεί κάλλιστα να σταθεί και μόνο του. Προσωπικά το προτιμώ από την ρόκα και νομίζω ότι έχει λιγότερη ‘καφτερή γεύση’ και γίνεται ηπιότερο με τον χυμό πορτοκαλιού και το μέλι. Μαζί με το νόστιμο και κρατσανιστό λιναρόσπορο παίζουν με τις υφές του σημερινού φαγητού: τραγανή φρέσκια σαλάτα με τα βελούδινα και κρεμώδη φασόλια. Το κρασί του φαγητού: ξινόμαυρο

Το φαγητό δεν έχει πολλά υλικά, ούτε και πολλά μπαχαρικά. Τα συνηθισμένα θα έλεγα με μόνη διαφορά την γλυκιά πάπρικα. Πρόσθεσα μία πατάτα τριμμένη για να βοηθήσω στο μέλωμα του φαγητού και να αραιώσω την ποσότητα του φασολιού στην μπουκιά μας.

τα υλικά για 4 άτομα
2 φλιτζάνια μικρά ξερά φασόλια
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
1 καρότο
1 πατάτα
3 κουταλιές πελτές ντομάτας
λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τη σαλάτα
2 φλιτζάνια φυλλαράκια σέλινου
1 ματσάκι μαϊντανό
1 καρότο ή δύο μικρά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγα φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου, παραδόξως άντεξε τον παγωμένο χειμώνα στο μπαλκόνι μου όπως και η μαντζουράνα και η ρίγανη
3-4 κουταλιές λιναρόσπορο
για το άρτυμα:
3 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμός ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μέλι
αλάτι και μαύρο πιπέρι
Φουσκώνω για 8 ώρες τα φασόλια. Μπορεί από το προηγούμενο βράδυ ή από το πρωί.
Τα στραγγίζω, τα ξεπλένω καλά κάτω από τη βρύση και τα βάζω να βράσουν σε νερό που μόλις τα σκεπάζει για 2 λεπτά. Στραγγίζω τα φασόλια και προσθέτω ¾ του λίτρου νερό και τα βάζω να βράσουν και πάλι.
Αλέθω στον πολυκόφτη το κρεμμύδι, το καρότο, την πατάτα και μαζί με τον πελτέ τα προσθέτω στα φασόλια. Με την πολύ βολική πρέσα του σκόρδου, πιέζω τις σκελίδες μέσα στο φαγητό και επίσης θα βάλω το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τα μπαχαρικά και το αλάτι και θα βράσω στη χύτρα ταχύτητος (αγαπημένη μια και μου δίνει τον ποιοτικό χρόνο που χρειάζομαι) για 20΄.
Ανοίγω τη χύτρα, αφού ηρεμήσει ο ατμός, τα απλώνω σε πυρέξ και τα ψήνω για 30-40΄ μέχρι να χυλώσουν και να κάνουν ωραία κρούστα.

Για τη σαλάτα ετοιμάζω πρώτα το άρτυμα:
Μέσα στον πολυκόφτη αλέθω το σέλινο, το ελαιόλαδο, το χυμό, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι.
Πλένω καλά τα λαχανικά, ψιλοκόβω το σέλινο μαζί με το μαϊντανό, κόβω φλούδες από το καρότο, προσθέτω το λιναρόσπορο και ανακατεύω καλά με το άρτυμα.

Σερβίρω τα φασόλια με τη δροσερή και τραγανή σαλατούλα και φυσικά με το απόλυτο κρασί ένα ωραίο παλαιωμένο ξινόμαυρο της περιοχής, βραβευμένο στην πρόσφατη Detrop (15oς Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης).
Στην υγειά σας και καλή όρεξη!!

.