Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα και αμυγδαλάκι. Tsoureki with chocolate and almonds.Sweet Easter bread



Το τσουρέκι έχει γέμιση σοκολάτας με βάση το ταχίνι και το είχα δημοσιεύσει στην αγαπημένη ιστοσελίδα e-mama.
Πάντα επίκαιρη η συνταγή, με βάση στην παράδοση την προτείνω για δώρο, για πρωινό και οπωσδήποτε για Πασχαλιάτικο γλυκό:

Υλικά για τη ζύμη:
3 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι και ½ φλιτζάνι για το ζύμωμα
2 αβγά
½ φλιτζάνι γάλα
50γραμμάρια φρέσκο βούτυρο αγελάδος (ή 3 κουταλιές)
¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
μία τσιμπιά αλάτι
2 γεμάτα κουταλάκια ξηρή μαγιά
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ένα κρυσταλλάκι μαστίχας
1 κουταλάκι πράσινα καρδάμωμα
1 κουταλάκι κόκκους μαχλέπι



Για το πασπάλισμα: ½ φλιτζάνι αμύγδαλο φιλιέ και 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελάδας

Για τη γέμιση προτείνω τρεις επιλογές:
Η πρώτη με έτοιμη κρέμα σοκολάτας:
1 φλιτζάνι κρέμα σοκολάτα περίπου 250γραμμάρια
Η  δεύτερη με άλειμμα ταχινιού:
 η αγαπημένη μου Κατερίνα μου έδωσε την έμπνευση για κρέμα ταχινιού και έτσι έκανα άλειμμα ταχινιού με κακάο αλλά μπορούμε να βρούμε και έτοιμη από το εμπόριο!
Αν θέλετε να κάνετε τη σοκολατένια κρέμα που έβαλα εγώ θα χρειαστείτε:
100γραμμάρια ταχίνι, 4 κουταλιές κακάο, 4 κουταλιές νερό, λίγη σκόνη μαστίχας
Η τρίτη επιλογή μία σπιτική γκανάς:
250γρ σοκολάτα 55% σε σταγόνες
150γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση: 
Καθαρίζω τα καρδάμωμα από τα φλουδάκια τους και τα αλέθω στον μύλο μπαχαρικών μου μαζί με μία κουταλιά αλεύρι.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω τη μαγιά, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη
Ανακατεύω καλά και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω και ζυμώνω απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πετύχω μία ζύμη λεία και ελαστική. 
Την σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει. Αν βιάζομαι ανοίγω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 40ο για και την βάζω μέσα να ζεσταθεί πιο γρήγορα.  Μετά από 10΄κλείνω το φούρνο αλλά αφήνω τη ζύμη μέσα (σκεπασμένη).
Παράλληλα ετοιμάζω τη γέμιση.
αν βιάζομαι θα επιλέξω την έτοιμη γλυκιά κρέμα σοκολάτας. 
κρέμα ταχίνι
αν επιλέξω την πιο υγιεινή γέμιση: Η κρέμα ταχίνι γίνεται πολύ εύκολα, απλά ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί. Βέβαια υπάρχουν και τα έτοιμα μίγματα που σου λύνουν τα χέρια.  Επίσης και τα καλά ζαχαροπλαστεία έχουν τα μίγματά τους!
Η τρίτη κρέμα γίνεται ως εξής
Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος προσθέτω τις σταγόνες, ανακατεύω απαλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. την χρησιμοποιώ χλιαρή.
Αφού φουσκώσει λοιπόν η ζύμη, τη χωρίζω σε δύο κομμάτια και τα πλάθω σε δύο στενόμακρες λωρίδες. Παράλληλα λαδώνω μία φόρμα του κέικ και την βάζω κοντά μου διότι θα την χρειαστώ για να μετρήσω τις λωρίδες
Οι λωρίδες θα πρέπει να αγκαλιάζουν καλά τη φόρμα και να είναι και αρκετά μακρύτερες.
Στη συνέχεια ανοίγω με ένα χοντρό πλάστη (ή και με τα χέρια) τις λωρίδες να ανοίξουν καλά, τις βουτυρώνω και απλώνω τη γέμιση και από πάνω αμυγδαλάκι
Στη συνέχεια τις τυλίγω ρολό και τις πατάω ελαφρά.  Βουτυρώνω  την μία και πασπαλίζω επάνω της πάλι αμυγδαλάκι. 
Από πάνω βάζω τη δεύτερη πατημένη λωρίδα και τις στρίβω μαζί να γίνουν μία.
Σίγουρα η περιγραφή δεν είναι και πολύ βοηθητική, για αυτό και έβγαλα πολλές φωτογραφίες.
Προσεκτικά λοιπόν μετράω την έτοιμη λωρίδα γύρω από τη φόρμα για να χωρέσει ακριβώς
Την στρώνω μέσα στη φόρμα, βουτυρώνω, πασπαλίζω με αμυγδαλάκι και την αφήνω να φουσκώσει και πάλι.



















Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο και ψήνω στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 30΄ περίπου.
Το βγάζω αμέσως από την φόρμα για να μην ιδρώσει.
 Αυτή πραγματικά μπορεί να είναι και η κουλούρα της νουνάς!

Με πολλές γλυκές ευχές για χαρούμενο Πάσχα!!