Λεμονάτη σούπα χελιδονόψαρου και ψαρομπιφτεκάκια με άσπρη σάλτσα. Flying fish lemon soup, fish balls and white rice sauce



αν προσέξετε στο κουτάλι φαίνεται ο βοηθός, ο οποίος περιμένει πότε να τελειώσω για να φάμε!!
Σήμερα κάνω επανάληψη της νόστιμης συνταγής για σούπα και ψαρομπιφτεκάκια. Στην 1η της ανάρτηση δεν είχα ούτε χρόνο ούτε φως για να αναδείξω καλύτερα το φαγητό. Ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα συννεφιασμένος και σκοτεινός και καθώς οι μέρες ήταν μικρές το να βγάλεις μία φωτεινή φωτογραφία ήταν αρκετά δύσκολο.
Η συνταγή δεν άλλαξε έχει κάποια διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο ιδιως αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι που δε τους αρέσουν τα ψάρια.H βάση για τα μπιφτέκια και τη σάλτσα είναι το ρύζι.
Τρως τη σούπα για να χορτάσεις και πίνεις και ένα τσίπουρο με τα ψαρομπιφτεκάκια.
Πάντα μου κάνουν εντύπωση τα γουρλωμένα μάτια του χελιδονόψαρου που σε καρφώνουν θαρρείς επιτιμητικά και έκπληκτα.

Δεν είναι και το πιο όμορφο ψάρι αλλά κάνει νόστιμη σούπα. Και επειδή δεν μου αρέσουν αγκάθια στο πιάτο μου το ψαχνό του ψαριού το ζύμωσα σε νόστιμα μπιφτεκάκια και τα συνδύασα με μία λεμονάτη πολύ απλή σάλτσα χωρίς βράσιμο και corn flour.
 Για 3 άτομα
για τη σούπα
ένα χελιδονόψαρο 600-700γρ
1 πατάτα
2 καρότα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
λίγα φυλλαράκια σέληνου
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο λάχανο
¼ φλιτζάνι πλιγούρι
χυμός ενός λεμονιού
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τα μπιφτεκάκια
καθαρισμένα κομμάτια του ψαριού
½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα +2 φλιτζάνια ζωμό από την έτοιμη ψαρόσουπα
2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1/3 ματσάκι μαϊντανού
ξύσμα ενός λεμονιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι καφτερό πικάντικο πιπέρι καγιέν
αλάτι
για τη σάλτσα
½ φλιτζάνι ζωμό από τη βρασμένη σούπα
2 κουταλιές βρασμένο ρύζι
ξύσμα λεμονιού
χυμός μισού λεμονιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι
 
Βάζοντας την σάλτσα - κρέμα
Έχει αρκετές φάσεις αυτό το μαγείρεμα.
Βράζεις το ψάρι, κάνεις τη σούπα, βράζεις ρύζι σαν βάση για τα μπιφτέκια και τη σάλτσα και ζυμώνεις τα μπιφτεκάκια.
Η προσπάθεια αξίζει αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι που δεν τρώνε εύκολα ψάρι. Εγώ πάντως το κάνω συχνά για μάς επειδή τα υλικά είναι απλά και υπάρχουν πάντα, εκτός ίσως από το πλιγούρι, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο μικρό ζυμαρικό.
Τι κάνω λοιπόν?
Καθαρίζω,πλένω, αλατίζω, το χελιδονόψαρο και το σιγοβράζω για 20΄σε ένα λίτρο νερό. Το στραγγίζω, το καθαρίζω από τα αγκάθια του και κρατώ τα ψαχνά του. Κρατώ 2 1/2 περίπου φλιτζάνια από αυτό το ζωμό.
Καθαρίζω και κόβω σε μικρά κομματάκια, το κρεμμύδι, τα καρότα, την πατάτα και τα βράζω μαζί με το λάχανο, το σέλινο,το ζωμό του ψαριού, το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο για 30΄. Στη μέση του μαγειρέματος προσθέτω και το πλιγούρι.
Ενώ βράζει η σούπα ετοιμάζω τα υλικά για τα μπιφτεκάκια.
Σιγοβράζω το ρύζι μαζί με το ζωμό του ψαριού, αλάτι, πιπέρι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω τακτικά να απορροφήσει όλο το ζωμό και να γίνει σφιχτό.
Στη συνέχεια θα ζυμώσω τα μπιφτεκάκια:
πριν το ψήσιμο
ψημένα
Ζυμώνω το καθαρισμένο ψάρι με ένα φλιτζάνι από το βρασμένο ρύζι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Στρώνω ένα ταψί με λαδόχαρτο, προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, ζυμώνω 15 μπιφτεκάκια, τα ακουμπώ απαλά πάνω στο λαδόχαρτο και τα ψήνω για 30΄.



Η πολύ εύκολη σάλτσα γίνεται ως εξής:
Το βρασμένο ρύζι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας τα αλέθω στον πολυκόφτη. Αν η σάλτσα βγεί λίγο σφιχτή προσθέτω λίγο ζωμό επιπλέον. Δοκιμάζω και προσθέτω ανάλογα αλάτι και λεμόνι.