Με τα τελευταία χειμωνιάτικα: Κουνουπίδι, καρότα, λάχανο φουρνιστά με πολλά μπαχαρικά και κοτόπουλο και μία δροσερή σαλτσούλα γιαουρτιού. Cooking with the last winter vegs: Cauliflower, carrots, cabbage, spices, chicken, and a refreshing yogurt sauce

Είναι άνοστο το κουνουπίδι? μία ωραία λύση είναι να το βάλουμε στο φούρνο με πολλά μπαχαρικά και να το συνοδέψουμε φιλέτο κοτόπουλο για ένα ελαφρύ γεύμα.

Πολύ πιο νόστιμο θα φαινόταν να πρότεινα κάποιο λουκάνικο ή αλλαντικό αλλά είπα να προτείνω κάτι στο πνεύμα της εποχής που προηγείται του καλοκαιριού.



Το πιάτο συμπληρώνει γιαούρτι αγελάδος, πλήρες (ή 2% ανάλογα με τις τύψεις που έχει κανείς) νοστιμισμένο με  τους χυμούς του ταψιού







για 3 άτομα
2 φιλέτα στήθους κοτόπουλου

½  κουνουπίδι

ένα μικρό κομμάτι λάχανου,

3-4 καρότα

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 ντομάτες

Από ένα κουταλάκι :

πάπρικα

σουμάκι

κίμινο

τουρμέρικ

αλάτι

μαύρο πιπέρι



½ φλιτζάνι ελαιόλαδο



για το γιαούρτι:

πλήρες γιαούρτι αγελάδος

2-3 κουταλιές από τους χυμούς του ταψιού

αλάτι



Κάνω ένα μίγμα με την πάπρικα, το σουμάκι, το κίμινο, το τουρμέρικ, το αλάτι, το πιπέρι

Κόβω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού και τα βάζω να βράσουν. Κόβω τα φιλέτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια τα πασπαλίζω με ένα μέρος από τα μπαχαρικά και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά καλά πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά μου.

Μόλις  βράσουν τα κουνουπίδια τα στραγγίζω.

Κόβω  τα καρότα σε λωρίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρές  ροδέλες, και το λάχανο σε χοντρά  φυλλαράκια. Αλέθω τις ντομάτες στον πολυκόφτη και τις ανακατεύω με ένα κουταλάκι από τα μπαχαρικά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Μέσα σε ένα πυρέξ στρώνω όλα τα λαχανικά, το κοτόπουλο και τα ανακατεύω πολύ καλά με την τριμμένη ντομάτα.

Ψήνω για 30΄στους 250ο  .

Το φαγητό τρώγεται καλύτερα χλιαρό για να ‘κάτσουν’ οι γεύσεις και να αρωματίσουν καλά τα μπαχαρικά τα λαχανικά.

Στραγγίζω από το ταψί 2-3 κουταλιές από τους χυμούς του ταψιού, ανακατεύω και το σερβίρω μαζί με το φαγητό.