Κολοκυθάκια α-γεμιστά. Courgettes with lemon rice and minced meat



Kολοκυθάκια στο φούρνο με τη γεύση των μαμαδίστικων γεμιστών.
Ένα νόστιμο μοσχοβολιστό φαγητό φούρνου , ιδέα της φίλης μου Μαρίας, με κάποιες δικές μου μικροαλλαγές.
Όταν δεν υπάρχει χρόνος λοιπόν για να κάνω τα παραδοσιακά και νόστιμα γεμιστά κολοκυθάκια βρίσκω εναλλακτικές. Η μία είναι η σημερινή η οποία μαγειρεύεται με τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια. Το μόνο που θα στερηθούμε είναι το αβγολέμονο. Σημαντικό είναι το μαρινάρισμα των κολοκυθιών με μπαχαρικά που τους δίνει πιο έντονη γεύση.

για 4 ωραίες μερίδες
3 κολοκυθάκια
400γρ μοσχαρίσιος κιμάς
2 αβγά
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
¼ τριμμένη ξηρή μυζήθρα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι μαϊντανός
½ ματσάκι άνιθος
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
1 κουταλιά κόκκοι μαύρου πιπεριού
1 κουταλιά σουμάκι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Καθαρίζω, πλένω και κόβω τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες
Τα μαρινάρω με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, το σουμάκι και τους κόκκους του πιπεριού και στη συνέχεια μέσα σε ένα βαθύ πιάτο. Πότε πότε τα ανακατεύω για να πάρουν όλα τις γεύσεις των μπαχαρικών.
Μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς αφήνω τα κολοκυθάκια να μαριναριστούν.
Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια.



Βάζω 2 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθεί και αχνίζω τα κρεμμυδάκια. Προσθέτω τον κιμά και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθούν οι χοντροί σβώλοι. Προσθέτω τα αρωματικά πλυμμένα και ψιλοκομμένα, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Στη συνέχεια θα βάλω και το ρύζι και 2½ φλiτζάνια νερό και σιγοβράζω το μίγμα. Θέλω να φουσκώσει αλλά όχι να σκάσει ολότελα γιατί θα μαγειρευτεί και μέσα στο φούρνο με τα ζουμάκια που θα βγάλουν τα φρέσκα κολοκυθάκια.
Σύνθεση στο ταψί με 3 στρώσεις κολοκυθάκια και 2 γέμιση ως εξής:
Αφαιρώ από τα κολοκυθάκια τα πιπέρια, λαδώνω το ταψάκι (περίπου 28εκ διάμετρος) στρώνω μία σειρά κολοκυθάκια, τη μισή γέμιση, ξανά μία στρώση κολοκυθάκια, την υπόλοιπη γέμιση και τα υπόλοιπα κολοκυθάκια. Με ένα πιρούνι ανακατεύω τα δύο αβγά με μία κουταλιά ελαιόλαδο και τσιμπιά αλάτι. Πασπαλίζω τα κολοκυθάκια με το τυρί, τα περιχύνω με τα αβγά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄μέχρι να ροδίσει το φαγητό και να μαγειρευτούν τα κολοκυθάκια.




Είναι τόσο εύκολο με τις γνωστές μας γεύσεις αλλά πολύ ιδιαίτερο..

είναι δήθεν πιάτο αλλά πλησιάζει πολύ κοντά στη γεύση από τα γεμιστά κολοκυθάκια. Βέβαια δεν υπάρχει η ωραία κρέμα.