Kοτόπουλο στο φούρνο με κρούστα κρέμα πατάτα-καρότο. Baked chicken with potato-carrot cream



Μαγειρέματα στο Βερολίνο συνέχεια


Τα φαγητά φούρνου τα αγαπώ ιδιαίτερα και τα θεωρώ πολύ πιο επίσημα και κυριακάτικα για αυτό σε κάθε ευκαιρία προσπαθώ να συνδυάσω κρέμες και βάσεις για ένα ωραίο αποτέλεσμα. Οι κρέμες μπορεί να είναι μπεσαμέλ, τυρένιος πουρές, πουρές λαχανικών, γιαούρτι και με την προσθήκη 2-3 αβγών δένουν το μίγμα και δίνουν την ωραία ροδαλή επιφάνεια.
Μη το βλέπετε καμμένο ευτυχώς το προλάβαμε για αυτό μην ανησυχείτε ο χρόνος που δίνω για το ψήσιμο είναι ο απαραίτητος. Όταν δεν μαγειρεύεις στην κουζίνα σου, αποσπάται η προσοχή σου πολύ εύκολα από το μαγείρεμα. Ας μην αναφέρω ότι είναι και η ηλικία..
Ένα μεγάλο θέμα όταν αγοράζεις τρόφιμα στο εξωτερικό είναι ότι πρέπει να ξεχάσεις τελείως τις ελληνικές σου συνήθειες. Τα πάντα είναι τυποποιημένα και σε μικρές ποσότητες. Τα αλλαντικά, τυριά κρέατα τιμολογούνται στο σούπερ μάρκετ ανά 100γρ. ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΑΥΤΟ.
Επίσης την αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών την κρατούν γερά οι Τούρκοι. Μάλιστα οι Τούρκοι, στα μαγαζιά τους βρίσκεις τα πάντα καθαρά και περιποιημένα, χύμα αλλά και συσκευασμένα. Έχουν συνήθως τα μανάβικα μπροστά σαν μόστρα δηλαδή και το σούπερ μάρκετ τους μέσα μέ όλα τα καλά και με μεγάλα κρεοπωλεία όπου βέβαια δε θα βρείς χοιρινό. Εντύπωση μου έκαναν τα καλοκομμένα κομμάτια αρνιού. Εδώ αγαπητοί μου, υστερούμε. Οι περισσότεροι δυστυχώς έλληνες κρεοπώλες έχουν μείνει σε 2 ερωτήσεις: τι θα το κάνεις κυρία? Πόσο?
Η ερώτηση: πως θέλετε να το κόψω δεν υπαρχει.
Επειδή ξέφυγα όμως από το θέμα ας επανέλθω στο μαγείρεμα:


για 4 ωραίες μερίδες
550γρ στήθος κοτόπουλου
για την κρέμα πατάτας-καρότου
5 μέτριες πατάτες
2 μεγάλα καρότα
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
3/4 φλιτζανιού φρέσκο γάλα
1 φλιτζάνι ζουμάκια του φαγητού
3 κουταλιές τριμμένο τυρί Grana Padano (κίτρινο τυρί)
2 αβγά
1 κουταλιά κόκκους μαύρου πιπεριού
1 κουταλιά θυμάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τη σάλτσα του κοτόπουλου
5 μανιτάρια
1 μικρή τσίλι πιπεριά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
½ ματσάκι μαϊντανό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
για το στόλισμα του φαγητού
7 ντοματίνια βελανίδια

Καθαρίζω και πλένω τις πατάτες και τα καρότα. Τα κόβω σε μικρά κομμάτια και τα βάζω να βράσουν με το θυμάρι και τα πιπέρια.
Ενώ βράζουν οι πατάτες ετοιμάζω το κοτόπουλο με τη σάλτσα του: κόβω το κοτόπουλο σε μεγάλα κυβάκια. Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω τις πιπεριές και το κρεμμυδάκι. Κόβω τα μανιτάρια σε φετούλες. Ψιλοκόβω και τον μαϊντανό.
Μέσα στο ελαιόλαδο αχνίζω το κρεμμυδάκι με τις πιπεριές και σιγομαγειρεύω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω στη συνέχεια τα μανιτάρια, το μαϊντανό και το κοτόπουλο και προσθέτω λίγο ζωμό από τις πατάτες. Βράζω για 10΄και στη συνέχεια κλείνω τη θερμοκρασία. Στραγγίζω το ζωμό του φαγητού και το διατηρώ σε ένα φλιτζάνι.
Μόλις βράσουν οι πατάτες και πέφτουν από το πιρούνι τις στραγγίζω από ζωμό τους και πετάω τους κόκκους του πιπεριού. Τρίβω το τζίντζερ, προσθέτω το ζωμό του φαγητού που κράτησα, προσθέτω και το γάλα και ανακατεύω με τους αναδευτήρες του μίξερ. Στο τέλος θα βάλω το τριμμένο τυρί, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι και θα ανακατέψω ξανά.
Λαδώνω ελαφρά ένα ταψί και απλώνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα του. Περιχύνω από πάνω την κρέμα πατάτα-καρότου
Πλένω τα ντοματίνια, τα κόβω σε ροδέλες τα αλατίζω ελαφρά και τα αραδιάζω πάνω από την κρέμα της πατάτας. 









Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο στον αέρα και για το ψήσιμο χρειάζονται 25΄ για να μη καεί όπως το έκαψα εγώ που ξεχάστηκα.
Ελαφρύ φαγητό και με λίγα λιπαρά.