Κατσούνι σαλάτα με λευκό ταραμά και πράσινες σπαστές ελιές. Katsouni (cucumber of Aegean Islands) salad with white fish roe cream and green olives.



Μαγειρέματα στη Σαντορίνη συνέχεια
Σε όλα τα ντόπια σπίτια στη Σαντορίνη θα βρεις κατσούνια. Αν δεν έχεις εσύ θα έχει ο γείτονας κ.ο.κ. Οι ντόπιοι λένε χαρακτηριστικά ότι ούτε τα γαιδούρια δεν το τρώνε (σαν αυτό της φωτογραφίας) . εμείς όμως που ταίσαμε κάτι νηστικά γαιδουράκια της περιοχής το φάγανε μια χαρά.




Με απαλό πράσινο χρώμα και λεπτό χνούδι και κυρτό συνήθως σχήμα, τρώγονται όπως τα αγγούρια, ανήκουν βέβαια στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών. Όταν είναι τρυφερά τρώγονται τα σπόρια. Όταν παραμεγαλώσουν τα σποράκια σκληραίνουν και πρέπει να τα αφαιρέσεις όπως καθαρίζεις τα πεπόνια..
Μπαίνουν σε όλες τις καλοκαιρινές σαλάτες που έχουν ντομάτα αλλά και μόνα τους στέκονται με αξιοπρέπεια.


Για μία σαλάτα για 2 άτομα
ένα μικρό κατσούνι
λίγα κλωναράκια μάραθου
μία χούφτα πράσινες σπαστές ελίτσες
ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το ταραμά
50γρ λευκό ταραμά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο με απαλή γλυκιά γεύση
χυμός ½ λεμονιού
λίγο τζίντζερ τριμμένο
μία χοντρή φέτα χωριάτικο ζυμωτό ψωμί μουσκεμένο σε 3 κουταλιές νερό.





Ετοιμάζω τον ταραμά:
Αλέθω όλα τα υλικά μαζί. Αν γίνει σφιχτό το μίγμα προσθέτω λίγο νεράκι.

Συνθέτω τη σαλάτα:
Βγάζω τα κουκούτσια από τις ελίτσες. Πλένω και ψιλοκόβω τον μάραθο.
Καθαρίζω το κατσούνι από τις φλούδες του, το σκάβω για να αφαιρέσω τα σποράκια του και το κόβω φετούλες. Το αλατίζω, ραντίζω με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο, προσθέτω τις ελιές, το μάραθο και το σερβίρω με μία γενναία κουταλιά ταραμά.
Και σαλάτα αλλά και τέλειο μεζεδάκι για ένα ποτηράκι τσικουδιάς!



To γαιδουράκι τράβηξε την ανηφόρα κουβαλώντας το ηλικιωμένο αφεντικό του.