Ζαφοριστό ψωμί. Bread from Santorini with Greek red saffron



Ψωμί με το άρωμα των στιγμάτων του κρόκου που το μάζεψαν με αγάπη σύγχρονες κροκοσυλλέκτριες της Σαντορίνης: Η αρχαιότητα συναντά το σήμερα

Το ζαφοριστό ψωμί, ψωμί ζυμωμένο με κρόκο ή ζαφορά δηλαδή,  το διεκδικούν δύο υπέροχα νησιά.
Η Σαντορίνη και η Ανάφη. Στη Σαντορίνη το λένε ζαφορά αλλά και ζαφοριστό, ενώ στην Ανάφη το αναφέρουν σαν ζαφοριστό. Κάθε φθινόπωρο εδώ και πολλούς αιώνες, οι γυναίκες μαζεύουν με προσοχή από τους λόφους τα εκλεκτά λουλούδια του κρόκου και τα στεγνώνουν σε σκιερό και ξηρό μέρος για να πάρουν τα πολύτιμα στίγματα.
Η συνταγή για το ψωμί παραμένει η ίδια: αλεύρι, νερό, εκλεκτά στίγματα κρόκου, αλάτι, μαγιά ή προζύμη.
Το χρώμα του ψωμιού, δεν αλλάζει ιδιαίτερα διότι η δόση των στιγμάτων που πρέπει να χρησιμοποιήσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10-15 στίγματα. Εκεί όμως που υπάρχει διαφορά είναι στο άρωμα του ψωμιού, χωρίς να είναι πικρό είναι ευχάριστα και διακριτικά ιώδες.
Με πολλή συγκίνηση λοιπόν ζύμωσα το ψωμί μου, με κρόκο που τον συνέλλεξαν σύγχρονες απόγονοι των προϊστορικών κροκοσυλλεκτριών της εμβληματικής εικόνας από την τοιχογραφία της περιοχής των ανασκαφών του Ακρωτηρίου και το χάρισαν στην κόρη μου.
 Για μία μικρή μοσχοβολιστή φόρμα
Υλικά
2 φλιτζάνια σκληρό – κίτρινο αλεύρι
¾ φλιτζανιού νερό με στίγματα
½ κουταλάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για ζύμες με μαγιά. Η υψηλή θερμοκρασία βοηθάει τη μαγιά να δουλέψει πιο γρήγορα και με λιγότερο ζύμωμα.
Προσθέτω τα στίγματα του κρόκου στο νερό που θα χρησιμοποιήσω για το ζύμωμα και τα αφήνω για 15-20΄.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω μέσα όλα τα υλικά. Ζυμώνω σιγά σιγά και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό παραπάνω ή λίγο αλεύρι.


Αλευρώνω το μπολ, βάζω τη ζύμη μέσα, πασπαλίζω με λίγο αλεύρι ακόμη, τη σκεπάζω με μία πετσέτα και την αφήνω να μείνει και να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα).
Ζυμώνω ξανά για 1 λεπτό τη ζύμη και τη βάζω μέσα στη φόρμα. Αφήνω ξανά να φουσκώσει καλά καλά. Παράλληλα προθερμαίνω το φούρνο στους 220ο .

Ψήνω το ψωμί για 20΄, το βγάζω από τη φόρμα και το αφήνω για άλλα 10΄ για να σχηματιστεί ωραία ροδοκόκκινη κόρα.