Γλυκόξινα μπαστουνάκια κολοκυθιού με κρίταμα, κάππαρη και μελισσόχορτο. Sweet and sour courgette sticks with sea fennel, capers and lemon balm




Η ισορροπία της φύσης. Το λεμόνι και το ξίδι.

Τώρα που τα λεμόνια είναι λιγοστά, οι περισσότερες σαλάτες που συνηθίζουμε στο ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι το τζατζίκι, η μελιτζανοσαλάτα, η ντοματοσαλάτα, οι ψητές πιπεριές, ακόμη και τα βραστά βλίτα, νοστιμίζουν με το ξίδι που είναι άφθονο όλο το χρόνο.
Η οξύτητα του αναδεικνύει τα λαχανικά και δροσίζει όταν η ζέστη του καλοκαιριού επιβάλλει διατροφή ελαφριά και χωρίς πολλά λιπαρά.

Μία τέτοια ορεκτική και δροσιστική σαλάτα είναι τα γλυκόξινα μπαστούνια κολοκυθιού.
Το κολοκύθι βράζει ελάχιστα με ξίδι και με φρέσκα φύλλα μελισσόχορτου, τα οποία ντύνουν με το λεπτό τους άρωμα το άχρωμο λαχανικό
Αυτή η σαλάτα μπορεί να γίνει και με αγγούρι, με τη διαφορά όμως ότι το αγγούρι δε θα βράσει αλλά θα μαριναριστεί στο αφέψημα του μελισσόχορτου.

Για μία σαλάτα 2 ατόμων
2 κολοκύθια
λίγα κρίταμα
2 κουταλιές κάππαρη
λίγα φυλλαράκια φρέσκου μελισσόχορτου
1 κουταλιά ξίδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 κουταλιές ελαιόλαδο



Κόβω το κολοκύθι σε μπαστούνια. Δε χρησιμοποιώ τα κομμάτια που είναι από το εσωτερικό και είναι με σπόρους, διότι η υφή τους είναι σαν σφουγγάρι και θα λιώσουν στο βράσιμο.
Βάζω τα μπαστούνια του κολοκυθιού να βράσουν μαζί με τα φύλλα του μελισσόχορτου και τα φύλλα του κρίταμου για 5΄.Τα στραγγίζω καλά, αφαιρώ τα μελισσόχορτα και προσθέτω τη ζάχαρη, το αλάτι, την κάππαρη και το ελαιόλαδο.
Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη ξίδι