Μελιτζανόπιτα με γέμιση καπνιστής μελιτζάνας και σπιτικό φύλλο. Aubergine pie with homemade fyllo
Τώρα που οι μελιτζάνες
είναι γλυκές και χωρίς σπόρια είναι μία καλή ευκαιρία να ζυμώσετε μία πολύ ορεκτική πίτα.
Δε θα την έλεγα πίτα για
πρωινό. Μάλλον απογευματινό ή και μεσημεριανό με ένα ψητό φιλέτο κοτόπουλου.
Από τις εύκολες πίτες μόνο
με 4 φύλλα όπως και η χορτόπιτα μου με φέτα.
4 φύλλα έχει λοιπόν η πίτα και ανάμεσα στο 2ο
και στο 3ο μπαίνει η γέμιση.
Τα
υλικά για ένα στρόγγυλο ταψί 32εκ
για
τη ζύμη
3
φλιτζάνια αλεύρι +2-3 κουταλιές για το ζύμωμα και το πλάσιμο των φύλλων
1φλιτζάνι
νερό
1
κουταλιά ελαιόλαδο
1
κουταλάκι αλάτι
για
το άλειμμα των φύλλων:
50γρ
φρέσκο βούτυρο + ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
για
τη γέμιση
2
χοντρουλές φλάσκες μελιτζάνες, τις οποίες έψησα στα κάρβουνα. Ψήνονται και στο
φούρνο, μέσα σε ένα αλουμινόχαρτο για να συγκρατεί τους χυμούς της.
100γρ
φέτα
2
αβγά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
τι
κάνω:
πρώτα πρώτα κάνω τη ζύμη, η οποία πρέπει να σταθεί τουλάχιστον για 1 ώρα.
πρώτα πρώτα κάνω τη ζύμη, η οποία πρέπει να σταθεί τουλάχιστον για 1 ώρα.
Ετοιμάζω
τη γέμιση:
Καθαρίζω
καλά τις μελιτζάνες από τα καμένα κομματάκια τους τις ψιλοκόβω και τις
ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Χωρίζω
με τη βοήθεια της ζυγαριάς μου τη ζύμη σε 4 κομμάτια
Αλευρώνω
καλά το τραπέζι και το πρώτο κομμάτι και το ανοίγω σε φύλλο. Ανοίγω και τραβώ
κάθε φορά το φύλλο για να ανοίξει και να γίνει μεγαλύτερο.
Λαδώνω
το ταψί.
λιώνω
το βούτυρο και το ανακατεύω με το λάδι.
μόλις
ανοίξω το φύλλο στην επιθυμητή διάσταση το στρώνω μέσα στο ταψί και το λαδώνω
καλά με το μίγμα του βουτύρου.
Ανοίγω
το 2ο φύλλο το στρώνω πάνω στο 1ο φύλλο και το λαδώνω.
Απλώνω
πάνω στο 2ο φύλλο τη μισή γέμιση.
Ανοίγω
το 3ο φύλλο το απλώνω πάνω στο 2ο φύλλο και το λαδώνω.
Απλώνω
την υπόλοιπη γέμιση πάνω στο 3ο φύλλο.
Ανοίγω
το 4ο φύλλο το απλώνω πάνω από το 3ο και το λαδώνω καλά.
Χαράζω
την πίτα σε κομμάτια .
Ψήνω σε προθερμασμένο
φούρνο στους 220ο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.