TOΥΡΤΑ ΤΥΡΟΚΑΦΤΕΡΗΣ. CAKE WITH SPICY CHEESE SALAD, BARLEY RUSK AND AROMATIC CUTTLEFISH.





Τουρτίτσα με τυροκαφτερή, κρίθινο παξιμάδι και αρωματικές σουπιές.
Πολύ εύκολη και εντυπωσιακή!Οι σουπιές είναι το αγαπημένο μου θαλασσινό και εύκολα συνδυάζονται και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Σε αυτό το ευπαρουσίαστο ορεκτικό, αποτελούν τη βασική γέμιση. Το έντονα αρωματικό ρόφημα του δίκταμου έχει δώσει την γευστική του νότα και εκτός του ότι θα αρωματίσει τις σουπιές έχει επίσης πολύ χαριτωμένα λουλούδια!!
ορεκτικό για 5-6 άτομα
για τις σουπιές:
2 μεγάλες σουπιές
μία φλούδα πορτοκαλιού
1 ποτήρι γλυκό λευκό κρασί, από τη Σάμο ή από τη Λήμνο
λίγα κλαδάκια ανθισμένου δίκταμου
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
για την τυροκαφτερή
200γρ φέτα
1 μεγάλη καφτερή πιπεριά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ζωμό από το βράσιμο της σουπιάς
και
2 μεγάλα κρίθινα παξιμάδια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζω τις σουπιές από την προηγούμενη μέρα και τις αφήνω στο ζωμό τους για να νοστιμίσουν.
Καθαρίζω, και πλένω καλά τις σουπιές. 


Βάζω μέσα σε μικρή κατσαρόλα το κρασί, τα κλαδάκια του δίκταμου, τη φλούδα πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα σιγοβράζω για 20΄. Αν χρειαστεί προσθέτω νερό, επίσης αν είναι πολύ σκληρές τις βράζω άλλα 15΄. Στραγγίζω τις βρασμένες σουπιές και τις κόβω σε μικρά κομματάκια.
Η τυροκαφτερή:
Ψήνω στο φούρνο στους 200ο μέσα σε ένα λαδόχαρτο την πιπεριά. Κόβω το καπελάκι, αδειάζω τα σποράκια και την αλέθω μέσα στον πολυκόφτη μαζί με το ελαιόλαδο, 2 κουταλιές από το ζωμό της σουπιάς και λίγη φέτα. 
Θρυμματίζω και την υπόλοιπη φέτα και κάνω τα όλα υλικά μία ωραία απαλή κρέμα, η οποία να απλώνεται εύκολα. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτω 1 κουταλιά ζωμό.
Η σύνθεση:
Η φόρμα (τσέρκι) που χρησιμοποιώ έχει περίπου 15  εκ διάμετρο.
Σπάω τα κριθοκούλουρα με τη βοήθεια ενός γουδιού μέσα σε μία πετσέτα σε μικρά κομματάκια. Δε χρειάζεται να τα βρέξω. Παίρνουν την υγρασία που χρειάζεται από τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζω τη φόρμα σε ένα πιάτο, στρώνω τα παξιμάδια, 
από πάνω λίγη κρέμα, τις σουπιές και την υπόλοιπη κρέμα. Μέσα στη φόρμα όλα. 
Στολίζω με τα λουλουδάκια του δίκταμου και έτοιμη η τούρτα.
Αν θέλω μπορώ να καλύψω και τα πλαϊνά τοιχώματα αλλά εγώ προτιμώ να φαίνονται οι στρώσεις και να μη καλύπτει τις γεύσεις η τυρένια κρέμα.
Εάν αφήσουμε στο ψυγείο την τουρτίτσα θα κόβεται πιο εύκολα.