Βραβείο στο διαγωνισμό: Ξαναμαγειρέψτε την παράδοση, Σουπιές με κρεμμυδάκι, σάλτσα αγριοτριαντάφυλλου και ριζόπιτες. Award in cooking competition. Cook traditionally: Cuttlefish with pearl onions, rosehip sauce and little baked rice-pies


Είμαι πολύ χαρουμενη με το βραβείο και την τιμητική επιλογή συνταγής μου στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό γαστρονόμος της Καθημερινής και η εταιρία Fissler.
Ο διαγωνισμός είχε θέμα 'ΞΑΝΑΜΑΓΕΙΡΈΨΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ' και ζητούσε να μαγειρέψουμε εμβλητικά παραδοσιακά πιάτα του τόπου μας με τη δική μας δημιουργική πινελιά.  Ζητούσε επίσης και ένα κείμενο με το οποίο να περιγράφουμε το παραδοσιακό πιάτο και τη δημιουργική επέμβαση του μάγειρα.
Οι συμμετοχές ήταν πολλές ή μάλλον πάρα πολλές αφού η επιτροπή έλαβε 50 συνταγές για σπετζοφάι. Τα πιο δημοφιλέστερα υλικά ήταν ο μπακαλιάρος, οι φακές, ο τραχανάς και το κοτόπουλο.

Επέλεξα λοιπόν να μαγειρέψω σουπιές με ρύζι, ένα νηστίσιμο πιάτο, που θυμίζουν πολύ τα παιδικά μου χρόνια. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που τα θαλασσινά ήτανε πολλές φορές το κυρίως πιάτο τα Κυριακάτικα μεσημέρα, κυρίως τη Σαρακοστή. Η μητέρα μου τις σιγομαγείρευε με ρετσίνα και κρεμμύδια και μοσχοβολού σε όλο το σπίτι! τις σουπιές τις τύλιξα ρολάκια και το ρύζι το έκανα ριζόπιτες. πολυ απλή, νόστιμη και με λίγα υλικά συνταγή.
ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ  μέσα στους 20 νικητές και το βραβείο είναι εκτός από την τιμητική αναφορά στη συνταγή μου και κατσαρόλες της Fissler αξίας 570€ και μία επιταγή από το Cookshop αξίας 150€.
Αυτή λοιπόν είναι η συνταγή μου και το κείμενο που τη συνόδευε:

Η πολυεθνική γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης της πόλης που ζω, έχει πολλαπλές επηρροές από τα Βαλκάνια, την πολίτικη κουζίνα, τη νηστίσιμη κουζίνα των μοναχών, αλλά και τα άφθονα ψάρια και θαλασσινά που τροφοδοτούσε τις γειτονικές ψαραγορές ο Θερμαϊκός και οι θάλασσες της Χαλκιδικής.
Ακόμη θυμάμαι μικρό παιδάκι να χαζεύω τους κουβάδες με τα μύδια και τα στρείδια που καθάριζαν οι γονείς μου στην κουζίνα, τις σουπιές γιαχνί που σιγόβραζε η μητέρα μου και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι μέχρι έξω απο την εξώπορτα.
Αυτές τις σουπιές η μαμά μου τις έλεγε γιαχνί και τις σέρβιρε με άσπρο πιλάφι. Γιαχνί λέγαμε τα φαγητά και θαλασσινά που μαγειρευόντουσαν με λίγα υλικά στην κατσαρόλα, ενώ όταν ψήναμε τα ψάρια ή τα θαλασσινά με κρεμμύδια στο φούρνο τα λέγαμε πλακί.
Τι έκανα διαφορετικό από τότε:
Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι τα ίδια που τρώγαμε εκείνα τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, εκτός από το ρόφημα που αγαπώ να χρησιμοποιώ τώρα τελευταία. Επίσης αντί για δαφνόφυλλο έβαλα  φασκόμηλο.
Το ρόφημα μαρινάρισε τις σουπιές και νοστίμεψε τη σάλτσα. Για να είναι όμορφες, τις τύλιξα για να πετύχω το σχήμα της ροδέλας. Το πιλάφι που σερβίραμε παλιά είτε με κουταλιές είτε με φόρμα πλαστική που σερβίραμε και τον χαλβά, το έκανα μικρές πίτες τις οποίες έψησα στο φούρνο.
Αντί λοιπόν οι σουπιές να κολυμπάνε μέσα στη πλούσια σάλτσα τις ακουμπώ απλά στις ρυζόπιτες και τις συνοδεύω με τα εξίσου νόστιμα κρεμμυδάκια και την σάλτσα του αγριοτριαντάφυλλου.
Υλικά για τις σουπιές:
1.200γρ φρέσκες σουπιές
750γρ κρεμμυδάκια κοκκάρι
1 ξερό κρεμμύδι
4 γεμάτες κουταλιές καρποί αγριοτριανταφυλλιάς (κυνόρροδα) για το ρόφημα
½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουταλάκι ανθόμελο
φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Για τις ρυζόπιτες:
¾ φλιτζανιού ρύζι νυχάκι
1 ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές αλεύρι
½ φλιτζάνι κουκουνάρια
2-3 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο                          
½ φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού
αλάτι
μαύρο πιπέρι
(το φλιτζάνι είναι χωρητικότητας 240ml νερού, η κουταλιά: σούπας και το κουταλάκι: γλυκού)

ετοιμάζουμε το ρόφημα.
Ζεσταίνουμε 3 φλιτζάνια νερό μέχρι να αρχίσει να βράζει και βάζουμε μέσα τα κυνόρροδα:τους καρπούς της αγριοτριανταφυλλιάς. Σκεπάζουμε το σκεύος και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 30-40 λεπτά, να αφήσουν καλά την χαρακτηριστική ξινούτσικη γεύση τους. Στη συνέχεια τα πιέζουμε καλά καλά με ένα κουτάλι για να πάρουμε όλα τα στοιχεία της γεύσης τους. Στραγγίζουμε το ρόφημα.
Μαρινάρισμα σουπιάς:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές και προσπαθούμε όσο μπορούμε να αφαιρέσουμε και τις μεμβράνες τους.
Στη συνέχεια τις αφήνουμε να μαριναριστούν μαζί με ένα φλιτζάνι από το ρόφημα της αγριοτριανταφυλλιάς. Όσο περισσότερο τις αφήσουμε τόσο περισσότερο θα πάρουν την γεύση του ροφήματος που θυμίζει ξινούτσικη λιαστή ντομάτα
Προσοχή: για το ρόφημα χρησιμοποιούμε μόνο καρπούς και προσέχουμε ιδιαίτερα να τους αφήσουμε μέσα στο ζεστό νερό για τουλάχιστον 30΄. Μπορούμε να ετοιμάσουμε το ρόφημα από την προηγούμενη μέρα για να κερδίσουμε χρόνο και επιπλέον γεύση.
Στο διάστημα που αγαπιούνται οι σουπιές με το ρόφημα, καθαρίζω τα κρεμμυδάκια και τα γυαλίζω καλά καλά στο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου 20΄ θα πάρει αυτή η διαδικασία. Προς το τέλος ψιλοκόβω το ξερό κρεμμύδι και το προσθέτω και αυτό. Αν το βάλω από την αρχή θα μου καψαλιστεί.
Στραγγίζω τις σουπιές από το ρόφημα τις τυλίγω κατά μήκος κλείνοντας φυλλαράκια φασκόμηλου, τις στερεώνω με ξυλάκια από σουβλάκι (τα έχω κόψει με το μαχαίρι για να χωρούν μέσα στο σκεύος) και τις προσθέτω στα κρεμμύδια μαζί με 1 φλιτζάνι από το έτοιμο ρόφημα, τα φυλλαράκια του φασκόμηλου, το μέλι, το κρασί, αλάτι και πιπέρι.
ενώ μαγειρεύονται
Σιγοβράζω τις σουπιές για 40-50΄ ή έως ότου μαλακώσουν και μελώσουν μέσα στη σάλτσα τους. Για το σερβίρισμα αφαιρώ τα ξυλάκια και κόβω σε ροδέλες τις σουπιές. Αν θέλω αφαιρώ και τα φασκόμηλα, που είναι λίγο πικρούτσικα.




μαγειρεμένες
Κάνω τις ρυζόπιτες:
Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το γυαλίζω στο ελαιόλαδο, προσθέτω το ρύζι, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, τα φασκόμηλα, ανακατεύω και σβήνω με 1 φλιτζάνι ρόφημα και 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Επίσης προσθέτω κομμένα κεφαλάκια από τις σουπιές για να δώσουν τη νοστιμιά τους.
Σιγοβράζω για 30΄-35΄ και κάθε τόσο ανακατεύω για να μη κολλήσει το αλεύρι στον πάτο της κατσαρόλας.
Το ρύζι πρέπει να είναι χυλωμένο, όπως το ρυζόγαλο. Αν χρειαστεί προσθέτω ακόμα λίγο νερό. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτω τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Μόλις σκάσει καλά το ρύζι και ανακατεύεται δύσκολα, το απομακρύνω από το μάτι και το αφήνω να κρυώσει.
Ψήνω τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι και τα ανακατεύω με το ρύζι.
το βρασμένο ρύζι στο λαδόχαρτο
οι ψημένες ρυζόπιτες, στο βάθος μία ρυζόπιτα με τα πλοκαμάκια της σουπιάς
 Παίρνω κουταλιές από το μίγμα,  εγκλωβίζοντας και τα κεφαλακια από τις σουπιές και σχηματίζω στρόγγυλες πιτούλες τις οποίες ακουμπάω σε ένα ταψί που το έχω ντύσει με λαδόχαρτο. Για να μη κολλάει το κουτάλι το βουτάω σε νερό με λίγο ελαιόλαδο.  Πατάω από πάνω για να γίνουν λεπτές περίπου 1-1,5 εκ. ύψος. Οι ρυζόπιτες που έχουν μέσα τα κεφαλάκια γίνονται φυσικά πιο χοντρές και είναι ένα πρώτο μεζεδάκι δοκιμής ή για τους ανυπόμονους. Οι 20 περίπου πιτούλες ψήνονται για 30΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις. Μόλις ψηθούν τις αφήνω να κρυώσουν λίγο και τις ξεκολλάω προσεκτικά με μία σπάτουλα από το λαδόχαρτο.
 Σερβίρω τις σουπιές και τα κρεμμυδάκια με τις ρυζόπιτες.