Τούρτα με σοκολάτα, φουντούκια και φραγκοστάφυλα. Cake with chocolate, hazelnuts and gooseberries

Αφιερωμένη στις μακροχρόνιες σχέσεις !!!


Η τούρτα έχει μία στρώση κρέμα σοκολάτας όπως αυτή που κάνουμε για το προφιτερόλ και πολλά φουντούκια

Για μια τούρτα για 8-10 άτομα
για το παντεσπάνι
75γρ αλεύρι
3 αβγά
20γρ κακάο
130γρ ζάχαρη
για την κρέμα σοκολάτα
300γρ γάλα
30γρ αλεύρι
90γρ ζάχαρη
15γρ κακάο

1 λοβός φυσικής βανίλιας για τη ζάχαρη της κρέμας σοκολάτας και του παντεσπανιού

για την εξωτερική στρώση
250ml κρέμα γάλακτος
300γρ σοκολάτα σε σταγόνες 55%

½ φλιτζάνι φουντούκια

400γρ φραγκοστάφυλα και 1 κουταλάκι άχνη για να τα πασπαλίσουμε

λαδόχαρτο, και μία φόρμα σε σχήμα καρδιάς
τι κάνω
Συνηθίζω να κάνω το παντεσπάνι μου από την προηγούμενη μέρα για να κόβεται εύκολα και να είμαι ξέγνοιαστη.
Πριν κάνω οτιδήποτε ανοίγω το λοβό της βανίλιας και ανακατεύω τα καφετί σποράκια της με τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσω για την κρέμα και το παντεσπάνι. Έτσι και αλλιώς πάντοτε έχω ένα λοβό βανίλιας μέσα στο δοχείο με τη ζάχαρη.
Κοσκινίζω το αλεύρι και το κακάο πάνω σε ένα λαδόχαρτο.
Στη συνέχεια χτυπώ με το μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη για 10΄μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτόχρωμο λεμονί χρώμα και κρεμώδη υφή.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια του λαδόχαρτου που το χρησιμοποιώ σαν χωνί ρίχνω το μίγμα του κακάο στα χτυπημένα αβγά και ανακατεύω απαλά με την  σπάτουλα. Βάζω το παντεσπάνι μέσα στο ταψάκι, όπου έχω στρώσει στον πάτο ένα κομμάτι λαδόχαρτου και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160ο για 20΄.
Η κρέμα σοκολάτα:
Ανακατεύω όλα τα υλικά με έναν αβγοδάρτη και τα σιγοβράζω, ανακατεύοντας συνεχώς, για 10΄ περίπου. Η κρέμα πρέπει να σφίξει και να στέκεται στο κουτάλι. Την αφήνω να κρυώσει, αφού καλύψω την επιφάνειά της με μία μεμβράνη.
Η κρέμα επικάλυψης:
Χτυπώ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί. Βάζω τη σοκολάτα σε μία μικρή γαλατιέρα και σε χαμηλή θερμοκρασία την λιώνω. Ανακατεύω απαλά την σαντιγί  με τη σοκολάτα.
Συνθέτω την τούρτα:
Χοντροκόβω τα φουντούκια.
Κόβω στη μέση το παντεσπάνι.
Βάζω πάνω στο πρώτο παντεσπάνι την κρέμα σοκολάτας και τα φουντούκια.
Σκεπάζω την κρέμα με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και καλύπτω την τούρτα με την σαντιγύ σοκολάτας.
Στολίζω με τα φραγκοστάφυλα.
Δε με τρελλαίνει η γεύση τους αλλά είναι τόσο όμορφα.
Επειδή είναι αρκετά ξινά τα οποία πασπαλίζω με λίγη άχνη.