Τάρτες λαχανικών, τα παιδιά και το κύμινο. Vegetable tarts, children and the cumin spice




 Ηλιοκαμένα φαίνονται αλλά δεν είναι! είναι αφράτα και νόστιμα!
αριστερά είναι του μπρόκολου και δεξιά του κουνουπιδιού

Πολύ συμπονώ τους νέους γονείς που προσπαθούν να βρουν ευφάνταστους τρόπους για να φάνε μία μπουκίτσα λαχανικά τα παιδιά τους. Από τα λαχανικά πιστεύω τα πιο δύσκολα είναι τα κουνουπίδια και στη συνέχεια τα μπρόκολα.
Mία είναι η λύση: να τα φάνε μασκαρεμένα και αρωματισμένα με μπαχαρικά και αρωματικά. Σπουδαίο ρόλο σε αυτό το μασκάρεμα παίζει το κύμινο, το απατηλό μπαχαρικό!
Η συγχωρεμένη πεθερά μου έβαζε στα μπαγιάτικα ψωμιά κύμινο για να φάει ο σκύλος, που βαριότανε τις κροκέτες του πολλές φορές και να νομίζει ότι τρώει κρέας. Έτρωγε ο καημένος ο Όζυ (και αυτός συγχωρεμένος) και κοίταζε απορημένος, αλλιώς φαινόταν στην αρχή το φαγητό και αλλιώς εξελισσόταν στην πορεία.
Εδώ το κύμινο σε συνδυασμό με τα φρέσκα αρωματικά και την απαλή γεύση του αχλαδιού μεταμορφώνει την γεύση των δύο λαχανικών, ιδίως του κουνουπιδιού. το κύμινο σε συνδυασμό με τον άνιθο και το φρέσκο τζίντζερ χαρίζουν ωραία εξωτική γεύση με νότες κανέλας!
Απολύτως χορτοφαγικά για τους αμετανόητους και για τη Σαρακοστή ένα ωραίο ορεκτικό και συνοδευτικό. Εμείς το φάγαμε με ψητές σαρδέλες.

Για 8 τάρτες οι οποίες φτάνουν σαν συνοδευτικό για 4 άτομα
Υλικά για την τάρτα κουνουπίδι


1 μικρό κουνουπίδι περίπου 250γρ
1 αχλάδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κουταλιές της σούπας άνηθος
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
ξύσμα από ένα lime καθώς επίσης και το χυμό του
ένα μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
στη μύτη από το μικρό κουταλάκι κύμινο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
 





Υλικά για την τάρτα μπρόκολο
1 μικρό μπρόκολο περίπου 250γρ
1 αχλάδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
ένα μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι
1 κουταλιά βαλσαμικό ξίδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
στη μύτη από το μικρό κουταλάκι κύμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Για το στόλισμα χρειάζομαι κομμάτια ντομάτας, πράσινης – κόκκινης πιπεριάς και λωρίδες καρότου.
Η εκτέλεση είναι ίδια και για τις δύο ταρτούλες.
Ψιλοκόβω το κρεμμυδάκι και το αχνίζω στο ελαιόλαδο. Αλέθω το κουνουπίδι και το αχλάδι (αφού το έχω καθαρίσει από φλούδες και κουκούτσια), ψιλοκόβω και τον άνιθο τρίβω το τζίντζερ και τα προσθέτω μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο κρεμμυδάκι. Σκεπάζω το σκεύος και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 15΄. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό.
Αφού βράσει το μίγμα μου το χωρίζω στα 4 και προσπαθώ να σχηματίσω 4 στρόγγυλα ταρτάκια. Το κουνουπίδι μοιάζει λίγο σαν πλιγούρι και σχηματίζεται δύσκολα αλλά μη το φοβάστε θα ψηθεί και θα έχει ενιαία συνοχή. Θα μπορούσα να προσθέσω ένα αβγό για ευκολία, αλλά προσπαθώ οι συνταγές μου να μην έχουν πολλά υλικά. Προσπαθώ να τα χωρίσω σε ίσες ποσότητες και με λαδωμένα χέρια τα φορμάρω και τα ακουμπώ πάνω σε ένα λαδόχαρτο μέσα στο ταψί.
Στολίζω το κάθε ταρτάκι με λαχανικά, προσπαθώντας να σχηματίσω προσωπάκι, και τα ψήνω για 25΄στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

Δύο πράγματα προσέχω: Να ροδίσουν καλά.
Να είναι χλιαρά όταν τα σερβίρω, για να μη διαλυθούν καθώς τα βγάζω με τη βοήθεια της σπάτουλας από το ταψί.
Θα μπορούσα επίσης να ανακατέψω το κουνουπίδι με το μπρόκολο, να βάλω τα αρωματικά που μου αρέσουν και να κάνω μία μικτή τάρτα.
Επίσης θα μπορούσα να βάλω και πατάτα και να ψήσω ωραία μπιφτέκια λαχανικών.

Οι παραλλαγές είναι ατέλειωτες!!