Τα κλασσικά: Σπανακόρυζο με αβγά και σουμάκι. Greek Classic: Rice with spinach eggs and sumac

και εδώ θα δείτε το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/p_zXtihdsaU

τα κλασσικά ελληνικά πιάτα μπορούν πάντα να αλλάζουν με μικρές κινήσεις



Σήμερα έχω σπανακόρυζο! κλασσική αξία! Καθόλου αδικημένο πιάτο όπως διαβάζω κάπου – κάπου. Υπάρχουν φανατικοί του σπανακόρυζου και αν μαγειρευτούν μαζί του και φρέσκα ωραία αβγά, τότε το πιάτο εμπλουτίζεται με πρωτεΐνες και με τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το τραγανό καροτάκι που σχηματίζει τα στεφανάκια γύρω γύρω από τα αβγά είναι διασκεδαστικό και σαν εικόνα αλλά και σαν γεύση. To σουμάκι χαρίζει μία πικάντικη οξύτητα!
υλικά για 3 άτομα
500γρ φρέσκο σπανάκι
1 ξερό κρεμμύδι
¾ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
3 αβγά
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό και μάραθο
Λίγα φυλλαράκια φρέσκιας μέντας
1 τριμμένο καρότο
1 κουταλάκι σουμάκι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Καθαρίζω και ξεφλουδίζω το καρότο. Στη συνέχεια το ανακατεύω με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι σουμάκι, λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια μέντας, αλάτι και το αφήνω να μαριναριστεί.
Αρχίζω το μαγείρεμα. Καθαρίζω και πλένω καλά τα σπανάκια σε δύο τρία νερά και στο τελευταίο νερό προσθέτω και λίγο ξίδι. Ψιλοκόβω και τα αρωματικά.
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το αχνίζω σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτω τα σπανάκια και τα αρωματικά. Μόλις μαραθούν τα χόρτα προσθέτω και το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζω για 20΄.
μαρινάροντας το καρότο
Σπάω τα αβγά σε μπολάκια και τα πασπαλίζω με σουμάκι, αλάτι και πιπέρι. Τα βάζω σε χωριστά μπολάκια για να τα ρίξω με ομοιόμορφο τρόπο στο σπανακόρυζο. Ανοίγω λοιπόν λακουβίτσες και ρίχνω σιγά σιγά τα αβγά.

Γύρω γύρω από τα αβγά βάζω και το τριμμένο καρότο και το λαδάκι τους το ραντίζω πάνω από τα αβγά. Προσθέτω επιπλέον σουμάκι και κλείνω το καπάκι. Επειδή τα θέλω αρκετά ψημένα τα αβγά τα αφήνω τουλάχιστον 10΄να σφίξουν.