ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ. ΦΑΛΑΦΕΛ, ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΑΤΗ ΑΛΟΙΦΗ ΤΑΧΝΙΝΙΟΥ . Revithokeftedes. Falafel with homemade pie and lemon tahini sauce.
Το μυστικό μπαχαρικό είναι το σουμάκι που δίνει την απαραίτητη οξύτητα στα γλυκά ρεβίθια.
Και βέβαια τα γνήσια φελάφελ τηγανίζονται. Τα έχω δοκιμάσει και ψητά,αλλά χρειάζονται επιπλέον ελαιόλαδο για να αποκτήσουν τραγανή κρούστα από έξω και σωστή υφή από μέσα.
Όπως όλα τα κεφτεδάκια μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη μέρα και να μαγειρευτούν την ώρα του φαγητού με μία γρήγορη σαλάτα.
Σάντουιτς για μικρά και μεγάλα παιδιά |
στην πιατέλα για πιο οικογενειακή κατάσταση |
11/2 φλιτζάνι φουσκωμένα ρεβίθια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό ή κόλιαντρο (εγώ έβαλα
κόλιαντρο)
1/2 κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι σουμάκι
4 κουταλιές νερό
στη μύτη του μικρού κουταλιού σόδα φαγητού
αλάτι και πιπέρι
για 5 αραβικές πίτες
1 φλιτζάνι μαλακό αλεύρι + 1 κουταλιά για
το ζύμωμα
¼ φλιτζανιού νερό
½ κουταλάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 τσιμπιά ζάχαρη
αλάτι
για τη λεμονάτη αλοιφή ταχινιού
¼ φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι σουμάκι
½ κουταλάκι κύμινο
χυμός μισού λεμονιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
Αν δε σας αρέσει το ταχίνι τόσο πολύ
δοκιμάστε αυτή την αλοιφή που βασίζεται στο γιαούρτι:
250γρ. στραγγιστό γιαούρτι
½ κουταλάκι σουμάκι
½ κουταλάκι κύμινο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
αλάτι
2-3 κουταλιές αλεύρι για το αλεύρωμα
συνοδευτική σαλάτα:
1 ντομάτα
1 αγγούρι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
½ ματσάκι κόλιαντρο ή μαϊντανό
χυμός ενός λεμονιού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Μουσκεύω τα ρεβίθια τουλάχιστον 8 ώρες
μέχρι να φουσκώσουν. Τα αλέθω λίγα λίγα στον πολυκόφτη μαζί με το κρεμμύδι.
Σε ένα μπολ ανακατεύω τον πολτό των
ρεβιθιών μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Τα αφήνω λίγη ώρα στο ψυγείο μέχρι να κάνω τις πίτες.
Για να φορμάρω τα κεφτεδάκια χρησιμοποιώ
μία μεζούρα (που έχω από καφέ) για να τα κάνω όλα ίδια σε μέγεθος. Έτσι
τηγανίζονται πιο σωστά.
Σχηματίζω λοιπόν μικρά μπαλάκια, τα
αλευρώνω και τα τηγανίζω στο μικρό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία σε δύο δόσεις. τι κάνω για τις πίτες:
το σχήμα δεν πειράζει να είναι ανόμοιο |
Μόλις αρχίσουν οι φούσκες είναι έτοιμη αυτή η πλευρά |
βάζω τη λαβίδα πάνω στις διπλωμένες πίτες για να πάρουν σχήμα |
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω μέσα τη
μαγιά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνω σιγά σιγά
προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να αποκτήσει η ζύμη μία λεία υφή. Δεν το
αφήνω να φουσκώσει. Με τη βοήθεια της ζυγαριάς το χωρίζω σε 5 κομμάτια και
ανοίγω το πρώτο σε φύλλο λίγο στενόμακρο. Δεν με ενδιαφέρει να είναι και πολύ
στρογγυλό. Βάζω το αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά σε υψηλή θερμοκρασία
και χωρίς να το λαδώσω απλώνω την πίτα. Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες και
χάσει την υφή της μαλακής ζύμης και ροδίσει ελαφρά, το γυρνάω από την άλλη μεριά. Μόλις ροδίσει το βγάζω στην πιατέλα και όσο είναι ζεστό το διπλώνω προσεκτικά για να πάρει σχήμα και να μπορέσω να το γεμίσω με τα κεφτεδάκια, τη σαλάτα και τη σάλτσα. Χρησιμοποιώ την λαβίδα για να τα σταθεροποιήσω.
Κόβω σε ψιλά κομματάκια τα λαχανικά, ανακατεύω
καλά τα υλικά της αλοιφής και σερβίρω με τους παρακάτω τρόπους:
Γεμίζω τις πιτούλες σαν σάντουιτς.
Κάνω ατομικό πιάτο, αν έχω τραπέζι σπάζοντας τις πίτες σε κομματάκια.