Ζυμαρικά μεθυσμένα από το ξινόμαυρο. Pasta with xinomavro wine sauce

Λιτά και με την στιβαρή γεύση του ξινόμαυρου

Μαγειρεύω και πάλι κόκκινα ζυμαρικά, εντελώς διαφορετικά από τα ζυμαρικά με τη σάλτσα των παντζαριών. Την έμπνευση την πήρα από Ιταλική συνταγή και λέγεται spaghetti all Ubriaca (μεθυσμένα spaghetti), έχει λίγα υλικά αλλά δυνατά σε γεύση για να καλύψουν την έλλειψη τυριού και λαχανικών.
Τα ζυμαρικά κυρίως spaghetti, πρέπει να είναι λεπτά για να μπορέσουν να απορροφήσουν τα στοιχεία του κρασιού, καθώς βράζονται μέσα σε αυτό αντί για νερό.
Έχω την πολυτέλεια να διαθέτω άφθονο ξινόμαυρο από το οικογενειακό μας αμπέλι στον Τρίλοφο, εσείς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και ανοιγμένα παλιά κρασιά που υπάρχουν στο ψυγείο σας αρκεί να μην έχουν ξινίσει.Ή να προσθέσετε νερό.

Τα υλικά λοιπόν για 2-3 μερίδες είναι μόνο:
¾ του πακέτου ζυμαρικά τύπου σπαγγέτι
11/2 λίτρο κόκκινο κρασί από την ποικιλία του ξινόμαυρου
2 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελάδας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
προαιρετικά λίγο μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προσοχή η συνταγή δεν θέλει καθόλου αλάτι, το κρασί θα δώσει την απαραίτητη γεύση που χρειάζεται.
 
βάζω τα ζυμαρικά στο κρασί που βράζει


τα στραγγίζω

στην ίδια κατσαρόλα προσθέτω ελαιόλαδο και βούτυρο

μαραίνω το σκορδάκι

Βάζω το κρασί να βράσει, προσθέτω τα ζυμαρικά και τα βράζω για 7-8 λεπτά. Κρατώ μισό φλιτζάνι από το ζωμό και στραγγίζω τα ζυμαρικά. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το βούτυρο και πιέζω με τηνπρέσσα του σκόρδου τα σκορδάκια. Ενώ μαραίνονται ελαφρά τα σκορδάκια ψιλοκόβω τον μαιντανό, τον προσθέτω στη κατσαρόλα μαζί με το ζωμό των ζυμαρικών που κράτησα και βράζω για 2 λεπτά. Ανακατεύω σε αυτή τη λιτή αλλά απίθανα πικάντικη σάλτσα τα ζυμαρικά και σερβίρω αμέσως. 

Δοκιμάστε το με το αγαπημένο σας κόκκινο κρασί. Εγώ επιμένω στο ξινόμαυρο!