Μαρμελάδα φράουλας. Strawberry jam



Η πιο αγαπημένη μαρμελάδα.
Ακόμα έχει φράουλες η αγορά! Φτιάξτε τη μαρμελάδα, βάλτε μικρά βαζάκια στο ψυγείο και ξεχάστε τα. Ανοίξτε ένα βαζάκι , ένα μουντό χειμωνιάτικο κυριακάτικο πρωινό και βάλτε λίγη άνοιξη στο πρωινό σας.
1 κιλό φράουλες        
800γρ άσπρη ζάχαρη
100γρ καστανή ζάχαρη
λοβός μίας φρέσκιας βανίλιας, συνήθως χώνω ένα τέτοιο λοβό στο βάζο με τη ζάχαρη για να μυρίζει όμορφα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Καθαρίζω τις φράουλες από το κοτσανάκι τους, τις πλένω και τις κόβω σε μικρά κομματάκια. Τις ζυγίζω και τις βάζω σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα. Προσθέτω τις ζάχαρες, αφού τις ζυγίσω, τον λοβό της βανίλιας και βράζω σε μέτρια θερμοκρασία για 40΄ περίπου λεπτά. Όλο αυτό το διάστημα ξαφρίζω τακτικά μέχρι να μη μείνει ίχνος αφρού.




Αποστειρώνω τα βάζα στο φούρνο μαζί με τα καπάκια τους: για 20΄ στους 180ο . Γεμίζω τα βάζα, τα κλείνω με τα καπάκια και τα γυρνώ ανάποδα.