Πιτούλα ρολό με βλίτα και γλυκό μανούρι. Pie with sweet manouri cheese and blites (vlita summer greens)






Συννεφιά στη Θεσσαλονίκη σήμερα. Ο δροσερός καιρός ευνοεί το ζύμωμα και τον καφτό φούρνο στη κουζίνα.
Με τα στιφούτσικα βλιτα και το γλυκό μανούρι πήρα την απόφαση να κάνω πίτα σε ρολό. Για μένα η ακρίβεια είναι πολύ σημαντική σε αυτό το είδος ζυμώματος. Τα κομμάτια της ζύμης πρέπει να είναι ζυγισμένα. Με την ίδια λογική σχημάτισα αντίστοιχα τη γέμιση σε 8 ίσες μπάλες.
Και μία συμβουλή.
Όσοι δεν το έχουν με το άνοιγμα των φύλλων. Καλύτερα να έχετε πολλά κομμάτια, τουλάχιστον έξι, διότι δε θα αναγκαστείτε να ανοίξετε μεγάλο φύλλο.
Όσο πιο πολλά κομμάτια ζύμης χωρίσετε, τόσο πιο μικρά φύλλα θα ανοίξετε.
Για ένα ταψί 32 εκατοστών:
Για τη γέμιση
1 κιλό βλίτα
300γρ μανούρι
2 αβγά
2-3 κουταλιές αποξηραμένο μελισσόχορτο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τη ζύμη
4 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι + ½ φλιτζάνι για το άνοιγμα των φύλλων
¾  με 1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Ετοιμάζω τη γέμιση.





Πατώ με ένα πιρούνι το μανούρι. Τα βλίτα τα είχα ήδη βράσει από την προηγούμενη μέρα. Καθαρίζονται από τα χοντρά κοτσάνια τους, πλένονται σε 3 νερά,στραγγίζονται και βράζουν για 5΄.
Τα στραγγισμένα και κρύα βλίτα λοιπόν, τα ανακατεύω με το μανούρι και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Για να βάλω ίση ποσότητα από γέμιση σε κάθε ρολό τα χωρίζω σε 8 ίσα μέρη. Λαδώνω το ταψί.
Ετοιμάζω τη ζύμη:
Κάνω λακκούβα  στο αλεύρι, προσθέτω την πρώτη ποσότητα του  νερού, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ζυμώνω σιγά-σιγά. Αν χρειαστεί προσθέτω και άλλο νερό ή αντίστοιχα άλλο αλεύρι. Αφούζυμώσω και αποκτήσω μία ζύμη ομοιογενής τη ζυγίζω και τη χωρίζω σε 8 κομμάτια. Η δική μου ζύγιζε περίπου 800γρ και έτσι τη χώρισα σε 8 κομμάτια των 100γρ. Πασπαλίζω με αλεύρι και σκεπάζω με μία πετσέτα.















Παίρνω το πρώτο κομμάτι ζύμης και το ανοίγω σε φύλλο, περίπου όσο ένα μεγάλο πιάτο φαγητού, το σχήμα δε με πειράζει ας μην είναι και ολοστρόγγυλο. Αφού το ανοίξω το λαδώνω καλά και απλώνω το 1ο μέρος της γέμισης. Το γυρνάω σε ρολό, λαδώνω τις εξωτερικές πλευρές του και σχηματίζω την αρχή του μεγάλου ρολού μέσα στο ταψί. Τις δύο άκρες του επειδή είναι πιο λεπτές τις διπλώνω και τις πιέζω κάτω από το ρολό για να έχω ενιαίο ψήσιμο.
Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 7 κομμάτια ζύμης και τα ακουμπω απαλά το ένα μετά το άλλο συνεχίζοντας το μεγάλο ρολό.
Αφου τελειώσω λαδώνω καλά από πάνω και πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω στους 200ο για περίπου 40΄ ή μέχρι να ροδίσει καλά καλά η πίτα.