Καππαρόφυλλα με ντοματίνια, χλωρό τυρί και παξιμάδι. Caper leaves with cherry tomatoes, fresh goat cheese and rusks


Μαγειρέματα στη Σαντορίνη συνέχεια

Σε μία βόλτα στην καλντέρα και ενώ χαζεύαμε το τελεφερίκ που ακούραστα ανέβαζε τους ανυπόμονους επισκέπτες του νησιού, ξαφνιαστήκαμε ότανκάτω από το τοιχάκι που ακουμπούσαμε είδαμε άπειρες καππαριές. Ρώτησα την κυρία που είχε το μαγαζί σε εκείνη περιοχή άν είχαν κάνει κάποια επέμβαση και μου είπε ότι υπήρχαν στις παλιές ξερολιθές και αφού χτισανε τις καινούριες την επόμενη χρονιά ξεπρόβαλλε το ένα μετά το άλλο με τα όμορφα ασπρορόδινα λουλούδια τους και τα ολοστρόγγυλα καταπράσινα φύλλα τους.


ένα ταιριαστό ζευγάρι
Τα σπάνια καππαρόφυλλα! Ακόμη και σε βαζάκια είναι δυσεύρετα. Κάππαρη μπορείς να βρεις παντού στην Ευρώπη αλλά καππαρόφυλλα δύσκολα.
Όταν άνοιξα το αλουμινένιο ταψάκι το οποίο ξεχείλιζε από μικρά τρυφερά έλαφρά ξιδάτα καππαρόφυλλα, ένιωσα συγκίνηση γιατί ήμουν μπροστά  σε μία μαγειρική συνηθισμένη για την κυρία που το έκανε αλλά με ένα υλικό στο οποίο δεν μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση.
Τρελλάθηκα λοιπόν με τα χειροποίητα αυτά καππαρόφυλλα που μας τα χάρισε μία άξια σαντορινιά νοικοκυρά.  Έχω κάνει και εγώ με επιτυχία καππαρόφυλλα στο βάζο αλλά η διαφορά είναι στην πρώτη ύλη.
Τουτα δω είναι τρυφερούτσικα με τα  λιλιπούτεια   καππαράκια  πάνω τους, ελαφρά όξινα με ελάχιστο αλάτι, τρώγονται επικίνδυνα εύκολα και ταιριάζουν σε όλες τις σαλάτες. Για να μη τα χάσω, και επειδή με συμβούλευσαν να μη τα βάλω σε άλμη, τα χώρισα σε μικρές ποσότητες και τα έβαλα σε σακουλάκια κατάψυξης για να τα καταναλώσουμε λίγα λίγα.

Σερβίρονται πολύ απλά : όπως  όλα τα σπάνια και ακριβά καλούδια. Βέβαια τα ντοματίνια ήταν από χωράφι της Σαντορίνης και το τυρί επίσης ένα χλωρό μυρωδάτο ελαφρά αλατισμένο τοπικό προϊόν.


στην απλή σαλάτα ορεκτικό  έβαλα
παξιμάδι κρητικό
χλωρό σαντορινιό τυράκι
ντοματίνια Σαντορίνης, πλατιά με δυνατή μεταλλική ελαφρά όξινη γεύση
2 κουταλιές κόκκινο κρασί και 2 κουταλιές νερό για το μούσκεμα του παξιμαδιού
ελαιόλαδο
ντόπιο αρωματικό θυμάρι

Μουσκεύω λοιπόν τα παξιμάδια στο κρασί και σε λίγο νεράκι, τα κόβω σε μπουκιές και σερβίρω με τρίμματα τυριού, τα ντοματίνια, τα καππαρόφυλλα, ελαιόλαδο και λίγο θυμάρι.

Απόλαυση!