Αλμύρα βραστή με γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας. Almyra (agretti) stew with sweet and sour tomato sauce




Μαγειρέματα στη Σαντορίνη συνέχεια.
Μόλις είδα την αλμύρα ενθουσιάστηκα. Τρελλαίνομαι για αυτά τα θαλασσινά χορταράκια.


Η αλμύρα δεν είναι κρίταμο,
και δεν είναι αρμυρίκι (το οποίο είναι δέντρο)
H αλμύρα είναι θαμνώδες παχύφυτο. Το βρίσκουμε σε πολλά σουπερ μάρκετ και από ότι μαθαίνω, υπάρχουν και συστηματικές καλλιέργειες.
Στη γεύση είναι αλμυρούτσικη, τραγανή, σαν τη γλιστρίδα αλλά με πιο σκληρά κοτσάνια. Μοιάζει με κρίταμο όταν τη δείς από μακριά, αλλά είναι πολύ πιο γλυκιά και τα φύλλα της είναι βελόνες εύκαμπτες στρογγυλεμένες.
Δε θα έλεγα ότι το καλυτερο μαγείρεμα της είναι σαλάτα λαδολέμονο. Της πάνε τα μαγειρέματα με γλυκιά ντομάτα και τα φαγάκια με ψάρια και θαλασσινά. Μπορεί να μπει αξιοπρεπέστατα σε ένα πιάτο με ζυμαρικά και γαρίδες.
Μία συνταγή γνωριμίας είναι αυτή που σας προτείνω σαν σαλάτα αλλά με την υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας.
για δύο άτομα 
δύο χεριές  αλμύρα
3 ντομάτες
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
τριμμένο φρέσκο πιπέρι


Κόβω τα χοντρά κοτσάνια από την αλμύρα και την πλένω μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη αλλάζοντας το νερό δύο και τρείς φορές.
Βάζω νερό να βράσει και τα προσθέτω όταν κοχλάσει. Θέλουν 10΄ βράσιμο




Ενώ βράζει η αλμύρα, καθαρίζω τις  ντομάτες από τις φλούδες τους, τις κόβω σε κυβάκια και τις μαγειρεύω με το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι και ελάχιστο αλάτι μέχρι να μελώσουν και να σωθούν όλα τα ζουμάκια τους.
Ανακατεύω απαλά την αλμύρα με τη σάλτσα  της ντομάτας και σερβίρω με φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι.