Σαρδέλες επίσημες: Ζευγαράκια με λαχανικά και λεμονάτη πατατοσαλάτα με κάππαρη. Baked stuffed sardines with vegetables and lemon potato salad with capers



Τα λουλουδάκια του δίκταμου. Άπό τα πιο όμορφα κομψά και ντελικάτα λουλούδια του αρωματόκηπου μου. Το χρησιμοποιώ σήμερα στο μαγείρεμά μου για να δώσω μία νότα από το δυνατό του άρωμα, μεταξύ ρίγανης και μέντας.
Το μαγείρεμα έχει σαρδέλα σήμερα. Αν και οι μέρες είναι δύσκολες μπορούμε με υπομονή και λίγο χρόνο να δώσουμε ένα τόνο πολυτέλειας στο ταπεινο ψαράκι
.


Για 3 άτομα
12-14 ζευγαράκια

750γρ σαρδέλες
μισό πορτοκάλι
λίγα λουλουδάκια δίκταμου
1 σφηνάκι λευκό κρασί
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
για τη γέμισή τους
1 κολοκύθι
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
για τη πατατοσαλάτα
3 μέτριες πατάτες
ξύσμα λεμονιού
φυλλαράκια και λουλουδια δίκταμου
2 κουταλιές κουμπάκια κάππαρης
για το άρτυμα:
φυλλαράκια μαϊντανού
1 κουταλάκι μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμός μισού πορτοκαλιού
χυμός μισου λεμονιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι



Καθαρίζω τις σαρδέλες. Αφαιρώ το κεφάλι κάνω μία τομή κατά μήκος στο πλαινό της σαρδέλας, την ανοίγω με το δάχτυλο μου να ανοιξει στα δύο και τραβάω με το χέρι μου τη ραχοκοκαλιά και φεύγει μαζί με την ουρίτσα και μαζί με λίγο κρεατάκι. Αυτό δε μας πειράζει.
Η περιγραφή είναι λίγο θρίλερ, αλλά έτσι γίνεται με τα ψάρια, υπάρχει ταλαιπωρία μέχρι να τα σερβίρεις στο πιάτο.
Συνεχίζω:
Ανακατεύω τα ψάρια με το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί και το δίκταμο και τα αφήνω να μαριναριστούν για καμμιά ώρα
Ενώ μαρινάρονται τα ψάρια, καθαρίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες και τις βράζω μαζί με το δίκταμο και το ξύσμα του λεμονιού.
Ανακατεύω τα υλικά της σάλτσας και τα προσθέτω στις καλά στραγγισμένες και βρασμένες πατάτες.
Πως κάνω τα ζευγαράκια.
Κόβω το κολοκύθι στη μέση και το χωρίζω σε μικρά μπαστουνάκια. Μετράω για το κάθε ζευγάρι ένα μπαστουνάκι.
Κόβω και την πιπεριά σε μικρά πιο λεπτά μπαστουνάκια.
Πάνω στο ένα φιλετάκι σαρδέλας ακουπώ απαλά ένα μπαστουνάκι κολοκυθιού και 3-4 πιπεριά. Τα κλείνω από πάνω και συνεχίζω όλα τα υπόλοιπα ζευγαράκια.



Μέσα σε ένα πυρέξ στρώνω το υπόλοιπο κολοκύθι (ήταν μεγαλούτσικο) κομμένο σε λεπτές ροδέλες και πάνω τους ακουμπώ τα ζευγαράκια. Περιχύνω τα ζουμάκια της μαρινάτας και ελαιόλαδο.

Ψήνω για 30΄στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις.