Μυρωδάτα κουλούρια βουτύρου με άρωμα λεμονιού βανίλιας και κρόκου. Cookies with butter, vanilla, lemon and Greek Red Saffron




Για πρωινό αλλά και για τον απογευματινό καφέ
Τραγανά και αρωματικά με άρωμα της φυσικής βανίλιας, λεμονιού και κρόκου Κοζάνης
Λατρεύω να πίνω τον καφέ μου με ένα γλυκάκι. Ένα ή δύο κουλουράκια είναι το ιδανικό για μένα. Η συνταγή είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολλά υλικά.
Για 40 περίπου κουλουράκια
31/2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
200γρ βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αβγά
35γρ αμύγδαλο φιλέ (λιγότερο από ½ φλιτζάνι)
2 κουταλάκια μπέκιν
ξύσμα ενός λεμονιού
1 λοβός φυσικής βανίλιας
10 στίγματα κρόκου Κοζάνης










2 κουταλάκια καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα (προαιρετικό)
Ανοίγω το λοβό της βανίλιας και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού βγάζω τα καφέ σποράκια της. Χτυπάω στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τα αρωματικά για 5΄.
Προσθέτω τη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα. Στη συνέχεια βάζω ένα ένα τα αβγά, το αλεύρι μαζί με το μπέκιν και τα αμύγδαλα. Πιάνω με τα χέρια τη ζύμη και ζυμώνω απαλά για να ομογενοποιηθεί.
Με τη βοήθεια της ζυγαριάς μου χωρίζω τη ζύμη σε 41 κομμάτια (περίπου 26γρ το καθένα) και σχηματίζω κρίκους.
Στρώνω ένα λαδόχαρτο και ακουμπώ απαλά τους κρίκους μου. Πασπαλίζω προσεκτικά τον κάθε κρίκο με τη ζάχαρη και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο για 25΄, κλείνω τη θερμοκρασία και αφήνω μέσα το ταψί για άλλα 10΄.