Ψωμί ολικής με αρωματικά. Bread with whole wheat flour and aromatic herbs



Όμορφο και νόστιμο ψωμί που τρώγεται και το μεσημέρι αλλά και το πρωί με μέλι ή μαρμελάδα.
Παρόλο που κάνω κάθε βδομάδα ψωμί για το σπίτι, δε το φωτογραφίζω. Μου το επισήμαναν η κόρη και ο σύζυγος. Το θεωρώ κάτι πολύ απλό και συνηθισμένο, αλλά αυτό το ψωμί της φόρμας είναι όμορφο και θα στολίσει οποιοδήποτε τραπέζι καθημερινό ή γιορτινό. Και το καλό είναι ότι κρατάει καλά την υγρασία του και την επόμενη μέρα.

Για 1 ψωμί που ψήνω στη φόρμα του κέικ
3 φλιτζάνια κίτρινο (ζυμωτό) αλεύρι
½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι μέλι
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο + 2 επιπλέον για το πλάσιμο
1½ φλιτζάνι νερό για το ζύμωμα
για τη γέμιση
λίγα κλαδάκια τρυφερού δεντρολίβανου
λίγα φυλλαράκια βασιλικού
λίγα φυλλαράκια μαϊντανού
ένα κλαδάκι φρέσκια ματζουράνα
2 κουταλιές ηλιόσποροι
1 κουταλιά σουσάμι
1 κουταλιά ελαιόλαδο

Κοσκινίζω τα δύο άλευρα και τα ανακατεύω με τη μαγιά. Κάνω λακκούβα και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω μέχρι να αποκτήσω μια ζύμη ελαστική και απαλή.
Η ζύμη αν κολλάει στα χέρι, τη βρέχω με λίγο ελαιόλαδο. Θέλω το ψωμί να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια τη σκεπάζω με μία πετσέτα και την αφήνω να σταθεί μέχρι να φουσκώσει.
Αλέθω στον πολυκόφτη τα υλικά της γέμισης.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την πατάω στο σχήμα ενός παραλληλόγραμμου, απλώνω τη γέμιση και τυλίγω σε ρολό


Αλείφω καλά μία φόρμα για κέικ (με την τρύπα)με ελαιόλαδο, ακουμπώ απαλά το ρολό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200ο για 35΄.