Λούτσοι με ψητά λαχανικά και ζουμάκια εσπεριδοειδών, σετσουάν, τζίντζερ, φρέσκια ρίγανη. Pike fish with grilled vegetables and a citrus- Szechuan Pepper-ginger and fresh oregano sauce




Από την ελληνική θάλασσα: λούτσος:
Το λαίμαργο αφρόψαρο με τη μυτερή μουσούδα και τα μεγάλα μάτια
Δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφία γιατί μου ήρθαν σπίτι απαγχονισμένοι. Την χρωστάω.
Οι λούτσοι έχουν ένα κεντρικό κόκαλλο και λίγα αγκάθια στα πλευρά τους. Καθαρίζονται εύκολα για τα μικρά αλλά και για τα μεγάλα παιδιά. Τα στήνουμε πυργάκι και απολαμβάνουμε ένα ελαφρύ υγιεινό αρωματικό γεύμα
για 4 άτομα


1 κιλό λούτσοι
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
ξύσμα lime
1 κουταλιά καλά κοπανισμένοι κόκκοι πιπεριών σετσουάν
ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ
κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης
2 κουταλιές ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
για το συνοδευτικό με τα ψητά αρωματικά λαχανικά
1 μελιτζάνα
2 κολοκυθάκια
2 κόκκινες πιπεριές
1 πατάτα
2 πιπεριές Φλωρίνης
3 ντοματάκια ρόμα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγους κόκκους σετσουάν
αλάτι, μαύρο πιπέρι
λαδόχαρτο


Καθαρίζω τα ψάρια, τα πλένω και τα αλατίζω.
Ξύνω το τζίντζερ και μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά αλείφω καλά καλά τα ψαράκια. Τα απλώνω πάνω σε ένα λαδόχαρτο και τα ψήνω για 30΄στους 180ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις.
Ενώ ψήνονται τα ψάρια καθαρίζω και πλένω τα λαχανικά και τα κόβω σε λεπτές ροδέλες. Τις πιπεριές τις κόβω σε φαρδιές φετούλες. Τα ανακατεύω καλά καλά με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τους κόκκους και τα απλώνω μέσα στο ταψί πάνω σε ένα λαδόχαρτο. Τα ψήνω στους 200ο για 30΄ πάνω κάτω στις αντιστάσεις.
Αφού ψηθούν τα ψάρια, βγάζω το κεντρικό κοκκαλάκι, τα πλαϊνά αγκαθάκια και τα σερβίρω σε πυργάκι μαζί με τα λαχανικά. Στραγγίζω καλά το ταψί όπου ψήθηκαν τα ψάρια και περιχύνω το νόστιμο ζουμάκι πάνω στα πυργάκια.