ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Κροκέτα χταποδιού, σαλάτα μιρμιζέλι και βραχάκι με γλυκό του κουταλιού. Kalymnos: Octopus croquettes. Mirmizeli salad with tomatoes and vegetables. Little barley rusks with fruits preserved in syrup




Στα σύννεφα λοιπόν σήμερα με προορισμό την Κάλυμνο με πιλότους το ΒΗΜΑ GOURMET και την  Aegean airlines.

Ο ταξιδευτής δίσκος Aegean έχει αναμνήσεις από το νησί των σφουγγαράδων στα Δωδεκάνησα. Ψητή κροκέτα χταποδιού, σαλάτα μιρμιζέλι και ένα βραχάκι (τιμής ένεκεν στα βράχια του νησιού) με γλυκό κουταλιού περγαμόντο.
Για να εξηγήσω τι γίνεται. Η aegean έστειλε στους υποψήφιους του διαγωνισμού με κατηγορία best traditional recipies, τον δίσκο που σερβίρουν τα γεύματα στις πτήσεις τους. Πρώτη φορά έβλεπα τα σκεύη και το διασκέδασα πάρα πολύ ανοίγοντας τα περιτυλίγματα. προσέξτε το μαχαίρι έχει το σήμα της εταιρίας. Ελπίζω στο μέλλον να έχω την τύχη να δοκιμάσω τα γεύματα που ετοιμάζει ο έμπειρος πολυταξιδεμένος σεφ κ .Σαράντος και η ομάδα του και του εύχομαι να κάνει εκείνο το βιβλίο που σκέφτεται!!
Το σημερινό θέμα λοιπόν :

Η Κάλυμνος δεν είναι παίξε γέλασε, είναι το νησί των βράχων, το rock νησί με κατοίκους θαλασσοδαρμένους, άρχοντες της θάλασσας κατακτητές των σφουγγαριών.

Εδώ συναντιούνται από όλο τον κόσμο αναρριχητές που ζουν αξέχαστες εμπειρίες στα απότομα βράχια του νησιού που η θέα τους συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Αξέχαστη θα μου μείνει η Κάλυμνος, εντυπωσιάστηκα από τα γυμνά βουνά που περικυκλώνουν την Πόθια, πρωτεύουσα του νησιού, με τα όμορφα πλούσια αρχοντικά, τα μουσεία και το ήρεμο λιμάνι.


καλοκτισμένα όμορφα αρχοντικά


γαλήνιο το λιμάνι της Πόθιας με τα απότομα γυμνά βουναλάκια της!

Περιβόλια με εσπεριδοειδή και βλήτα πίσω από το λιμάνι στο Βαθύ. Το ιδιαίτερο έδαφος του νησιού κάνει τα πάντα πιο αρωματικά και γευστικά. Τα γλυκά κουταλιού από τις Καλυμνιώτισες καλονοικοκυρές είναι εμπειρία γεύσης

Το περίφημο φιόρδ στο Βαθύ, τα γυμνά πάλι βουνά και η όαση με τα περιβόλια στο βάθος

απέραντο βαθύ γαλάζιο

ο μύθος της μαρμαρωμένης πριγκίπισας στην Τέλενδο απέναντι ακριβώς από την Κάλυμνο. Έχω κυκλώσει το πετρωμένο προφίλ της.

Φούσκες οι δύσκολες, Δύσκολα αλιεύονται,  (οι Καλύμνιοι βέβαια δε μασάνε) και δύσκολα δυστυχώς χωνεύονται....
Τα μαγειρέματα λοιπόν έχουν ως εξής:
έκανα ψητές κροκέτες χταποδιού γιατί ήθελα να κάνω οπωσδήποτε αναφορά στα χταπόδια τα οποία είναι άφθονα σε όλα τα Δωδεκάνησα και πολύ πολύ νόστιμα. Το τηγάνισμα τα έκανε ιδιαίτερα γευστικά και όταν είσαι ταξίδι εε θα φας και κάτι παραπάνω.
Το μιρμιζέλι έχει βάση το κρίθινο παραδοσιακό παξιμάδι του νησιού, σε συνδυασμό με τα υλικά της χωριάτικης και άφθονο ελαιόλαδο. Εγώ έβαλα κατσικίσιο τυρί, στο νησί σερβίρουν τα τοπικά τυριά όπως κοπανιστή ή μυζήθρα
Και το γλυκάκι ήθελα να μου θυμίζει το σκληρό στοιχείο του νησιού: τα βράχια. έκανα λοιπόν παξιμαδάκια με γλυκάνισο που έχουν τα αρτοποιεία στο νησί και το σέρβιρα με γλυκό κουταλιού περγαμόντο. 




Ψητές κροκέτες χταποδιού: μνήμη από τους καλοτηγανισμένους χταποδοκεφτέδες





για 12 περίπου κροκέτες

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βραστό χταπόδι

3 μέτριες πατάτες

2 κουταλιές αλεύρι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

κάτι λιγότερο από ½ ματσάκι μαϊντανό

αλάτι, μαύρο πιπέρι



Το χταπόδι το είχα βράσει με κρασί, ελαιόλαδο και κόκκινο ξίδι. Φάγαμε το μισό σαλάτα μαζί με τα νόστιμα ζουμάκια του βρασμού και χώρισα περίπου 2-3 πλοκάμια για τις κροκέτες.

Τι κάνω: Ψιλοκόβω το χταπόδι.
Καθαρίζω, πλένω, ψιλοκόβω και βράζω τις πατάτες. Αφού βράσουν τις στραγγίζω και έτσι όπως είναι καφτές, τις πατώ με το πιρούνι για να λιώσουν αρκετά καλά.
Πλένω και ψιλοκόβω το μαϊντανό. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις και στρώνω με λαδόχαρτο ένα ταψί. Βάζω σε ένα μπολάκι νερό και λίγο ελαιόλαδο, βρέχω το κουτάλι μου και παίρνω κουταλιές από το μίγμα. Ακουμπώ απαλά την κουταλιά του μίγματος πάνω στο λαδόχαρτο και ψήνω για 30΄ ή μέχρι να ροδίσουν.

Ορεκτικό-σαλάτα κρίθινου παξιμαδιού:  
το μιρμιζέλι  στη μίνιμαλ εκδοχή του


Οι δόσεις είναι ελεύθερες ότι έχει κανείς διαθέσιμο προσθέτει
τα υλικά μου είναι: 
1 παξιμάδι κρίθινο
1 ντομάτα
1 μικρό αγγουράκι
κατσικίσιο τυρί
ελαιόλαδο
αλάτι
Βρέχω τα παξιμάδια και τα χωρίζω σε μπουκιές τα ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά
Το γλυκό του δίσκου:
Βραχάκια: παξιμαδάκι γλυκάνισου με γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Το γλυκό αρωματικό παξιμαδάκι θα το βρεις σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αλλού έχουν γλυκάνισο, αλλού μαστίχα, αλλού κρόκο και αλλού κανέλα. Γλυκά παραδοσιακά δεν βρήκα στο νησι, παντού είχανε ότι υπάρχει και στην υπόλοιπη Ελλάδα:για παράδειγμα το πιο φημισμένο γλυκό μας λέγανε ότι είναι το γαλακτομπούρεκο. 
το σφουγγαράκι είναι από την Κάλυμνο









Τα υλικά μου για  περίπου 25-27 παξιμαδάκια
2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές ανθόμελο
1 κουταλιά ζάχαρη
ξύσμα και χυμός ενός μανταρινιού
½ φλιτζάνι κοπανισμένους σπόρους γλυκάνισου
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
Κοσκινίζω και κάνω λακκούβα στο αλεύρι. Προσθέτω όλα τα υγρά υλικά, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το γλυκάνισο. Ζυμώνω δυνατά, σχηματίζω μία μπάλα, τη λαδώνω ελαφρά και την αφήνω να φουσκώσει. Χωρίζω στα δύο τη ζύμη και σχηματίζω στενόμακρους κυλίνδρους τους οποίους ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο και στη σχάρα του φούρνου. Τους κόβω με το μαχαίρι σε φέτες ενός εκατοστού, χωρίς να χωρίσουν οι φέτες και αφήνω ξανά να φουσκώσουν. Ανοίγω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ο . Ψήνω τις ζύμες για 20΄. Βγάζω από το φούρνο και ακουμπώ πάνω στον πάγκο το λαδόχαρτο με τους κυλίνδρους, κόβω με το μαχαίρι να χωρίσουν οι φέτες, τις απλώνω και ξαναψήνω για 20΄να ροδίσουν και να τραγανίσουν.
Σερβίρω με ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού περγαμόντο

 
 και μία ιδιαίτερη αφιέρωση στη βοηθό της ημέρας την αγαπημένη μου ξαδέλφη