Κεφτεδάκια με ρόζ σάλτσα και αρωματισμένες μπουκιές κολοκύθας Από την παραδοσιακή συνταγή της Νάουσας: Κεφτέδες στην άλμη. Meatballs with pink sauce and pumpkin flavored bites. from the traditional recipe of Naoussa: Meatballs in brine








Μία νέα θεματική ενότητα αρχίζει. Μιας και βαδίζω αυτό τον καιρό στα μονοπάτια της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και επειδή υπάρχει και μία επιστροφή στην απλότητα με έμφαση στα καλά τοπικά προϊόντα αλλά και βότανα, μαγειρεύω  μικρά ορεκτικά, εμπνευσμένα από παλιές συνταγές, τα οποία θα συνδυάζω και με το  κρασί που τους ταιριάζει. Συνοδοιπόρος σε αυτούς τους νέους δρόμους είναι το χαριτωμένο ξύλινο-πλατό- αγελαδίτσα. Όποτε λοιπόν βλέπετε αυτή την αγελάδα να περιμένετε νόστιμες μπουκιές από το ελληνικό διαιτολόγιο.
Κεφτεδάκια με σάλτσα έχουμε σήμερα.
Για εισαγωγή να πούμε ότι πριν αρχίσει η υπερβολική κατανάλωση με τα εμφιαλωμένα λογής λογής αρτύματα, όπως μαγιονέζες ή φρουτένιες βαλσαμικές κρέμες και άλλα πολλά, τα τηγανιτά εδέσματα συνοδευόντουσαν με σπιτικές δεμένες σάλτσες. Η κουρκούτα ή άλμη, όπως λέγανε στην Ημαθία ήταν μία σάλτσα της στιγμής και είχε σαν συστατικά το τηγανισμένο λάδι από ψάρια ή κεφτέδες και έδενε με αλεύρι, ξίδι και σκόρδο.
Πιο είναι πιο υγιεινό? Το συσκευασμένο έτοιμο ή το σπιτικό?
Σίγουρα το δεύτερο με την απαραίτητη προϋπόθεση το λάδι να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για την γνωστή ανθεκτικότητα του στις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος.
Κεφτέδες με κουρκούτα λοιπόν αλλά σαν τσιμπητό μεζεδάκι με την γλυκιά αρωματική μπουκιά της κολοκύθας και τα κρατσανιστά σουσαμάκια. Ιδέα για μπουφέ αλλά και για γιορτινό γεύμα.

Για 20 κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους και τη μπουκιά κολοκύθας:
200γρ άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
200γρ άπαχο χοιρινό κιμά
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδου
2 κουταλιές φυλλαράκια ξερού δυόσμου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι πούδρα ντομάτας ή πάπρικα (η πούδρα είναι σπάνια στα καταστήματα μπαχαρικών)
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το αλεύρωμα
1 κουταλιά αλεύρι μαλακό, 1 κουταλιά καλαμποκίσιο
για την άλμη – σάλτσα – κουρκούτι στο τηγάνι
1 ντομάτα
1 κουταλιά αλεύρι μαλακό
1 κουταλιά αλεύρι καλαμποκίσιο
1 σκελίδα σκόρδου
1 κουταλιά πούδρα ντομάτας
2-3 φυλλαράκια φασκόμηλου
2 φλιτζάνια νερό
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τις μπουκιές κολοκύθας
1 μικρή κολοκύθα
2 κουταλιές σουσάμι
1 κουταλιά θυμάρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά πούδρα ντομάτας
λαδόχαρτο για το ψήσιμο
Αρχίζω με την κολοκύθα:
Κόβω σε φέτες την κολοκύθα. Καθαρίζω τις φλούδες και αφαιρώ το κομμάτι που έχει τα σπόρια. Κόβω την καθαρισμένη κολοκύθα σε μικρά κομμάτια, τα ανακατεύω καλά καλά με τα υπόλοιπα υλικά, τα στρώνω στο λαδόχαρτο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄ στους 190ο .





Ενώ ψήνεται η κολοκύθα ετοιμάζω τα κεφτεδάκια:
Τρίβω στο ρεντέ το κρεμμύδι και το σκόρδο, τρίβω με τα χέρια μου και τα φυλλαράκια του δυόσμου και ζυμώνω τον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθω 20 μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνω και τα τηγανίζω σε μέτρια θερμοκρασία. Βγάζω τα κεφτεδάκια από το τηγάνι, τα ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο και ετοιμάζω την άλμη. Προσθέτω το αλεύρι και την σκελίδα του σκόρδου στο ελαιόλαδο σε μέτρια πάντα θερμοκρασία. Ανακατεύω το μίγμα με τον αβγοδάρτη και προσθέτω την ντομάτα, τα φυλλαράκια του φασκόμηλου την πούδρα ντομάτας, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ακουμπώ απαλά τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα τα γυρνάω και από την ανάποδη και κλείνω τη θερμοκρασία.



Σερβίρω με τις ψημένες μπουκιές κολοκύθας.
στα ποτήρια μας θα βάλω ροζέ κρασί από την ποικιλια του ξινόμαυρου