Κουνουπίδι με λαχανικά και μαγικό ξινόμαυρο. Cauliflower with vegetables and the magic xinomavro wine



Ας φάμε λιτά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Το μαγείρεμα μου είναι κοκκινιστό κουνουπίδι, που το νοστιμίζουν πολλά λαχανικά, μπαχαρικά και το μαγικό ξινόμαυρο που χαρίζει τις νόστιμες του αρωματικές νότες.

Τα υλικά για 4 μερίδες

1 μέτριο κουνουπίδι ή 2 μικρά
1 πράσο
1 ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
2 πατάτες
2 πιπεριές Φλώρινας
1 πράσινη πιπεριά
1 μικρό ματσάκι σέλινου
1 φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα ντομάτας από τα καλοκαιρινά μου βάζα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί από την ποικιλία του ξινόμαυρου
2 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Τα υλικά είναι πολλά, αλλά απλά και σίγουρα υπάρχουν στο ψυγείο, εκτός ίσως από τις πιπεριές.
Καθαρίζω, πλένω, ψιλοκόβω κρεμμύδι,  πιπεριές, κόβω τα χοντρά κοτσάνια του κουνουπιδιού και το χωρίζω σε μικρά μπουκετάκια. Το καρότο το κόβω σε λεπτές φλούδες με τη βοήθεια του αποφλοιωτή λαχανικών και την πατάτα την τρίβω στο ρεντέ.. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και γιαχνίζω (όπως είπε ο Βασίλης Καλλιδης σε ένα σήριαλ ως γκεστ σταρ ότι έτσι λέμε εμείς στη Μακεδονία το αχνίζω, εγώ πάντως δε το άκουσα μέχρι στιγμής, αλλά επειδή ΜΕ άρεσε πολύ θα το υιοθετήσω. Τον ευχαριστώ λοιπόν τον  κ. Καλλίδη για τη νέα λέξη στο περιορισμένο, η αλήθεια είναι, λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε για τις εκτελέσεις των συνταγών)








Και γιαχνίζω λοιπόν το κρεμμύδι με τις πιπεριές. Προσθέτω σιγά – σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά, και τελευταία βάζω τα κουνουπίδια και το κρασί. Σιγοβράζω για 20΄ ανακατεύοντας στα πρώτα λεπτά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πιάσει η πατάτα. Το κουνουπίδι μένει ελαφρά τραγανό.

Και στα ποτήρια μας θα βάλω ροζέ ξινόμαυρο. What else? (Οκ από τον καφέ είναι η ατάκα αλλά δεν πειράζει)