Το κέικ του μελισσόχορτου και το ρόφημα του. Lemon balm cake and its beverage

Το μελισσόχορτο είναι το πιο αγαπημένο μου αρωματικό. Υπάρχει πάντα στο ντουλάπι ή στον κήπο και το χρησιμοποιώ σε πολλά μαγειρέματα.
Ένα ιδιαίτερο γλυκό σήμερα ένα απλό κέικ, ένα teacake, με αρώματα φουντουκιού και μελισσόχορτου θα στολίσει την τουρτιέρα και επίσημα θα σταθεί δίπλα του η τσαγιέρα μου με ένα γευστικό απαλό λεμονάτο ρόφημα μελισσόχορτου.


Για το κέικ με γέμιση ελαφριάς κρέμας με άρωμα λεμονιού
125γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 αβγά
11/2 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλάκια μπέκιν
½ φλιτζάνι γάλα
¾ φλιτζανιού φουντούκια
2 κουταλιές μελισσόχορτο
τα σποράκια μισής βανίλιας
ξύσμα ενός λεμονιού
για την κρέμα
300ml κρέμα γάλακτος
80γρ ανθότυρο
4 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά ζάχαρη
λοβός βανίλιας
το φρούτο είναι τελείως προαιρετικό:
μισό αχλάδι
2 κουταλάκια μέλι
2 κουταλιές νερό

Αλέθω στον πολυκόφτη τα φουντούκια με το μελισσόχορτο. Ανακατεύω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτω ένα ένα τα αβγά και στη συνέχεια σιγά σιγά, τα αρωματικά, το γάλα, το αλεύρι, το μπέκιν και τελευταίο το μίγμα των φουντουκιών. Στρώνω μέσα σε μία φόρμα 20 εκατοστών ένα λαδόχαρτο και απλώνω το χυλό.

και γάλα







Ψήνω για 40΄στους 180ο στις αντιστάσεις, πάνω κάτω.
Ενώ ψήνεται το γλυκό ετοιμάζω την κρέμα. Ανακατεύω στον πολυκόφτη το ανθότυρο με τη ζάχαρη και το μέλι. Χτυπάω την κρέμα με το μίξερ να σφίξει. Προσθέτω το μίγμα του ανθότυρου στην κρέμα. Ξύνω μισό λεμόνι και το προσθέτω στην κρέμα.
Κόβω σε κομματάκια το αχλάδι και το σιγοβράζω για 10΄με το μέλι και το νερό.
Κόβω σε τρεις στρώσεις το κέικ και μοιράζω την κρέμα. Στολίζω με τα κομμάτια του φρούτου.

 Για 4 φλιτζάνια απαλό μυρωδάτο ρόφημα μελισσόχορτου







4 κουταλάκια αποξηραμένο μελισσόχορτο
½ αχλάδι
μία φλουδίτσα λεμόνι
ένα κομμάτι λοβός βανίλιας, αυτό που περισσεύει μετά την χρήση του σαν αρωματικό στα γλυκά μου.
Η όμορφη τσαγιέρα μου ήρθε από την Ξάνθη, δώρο της φίλης μου. Μέσα στη συρμάτινη σίτα βάζω όλα τα υλικά για το ρόφημα. Καθαρίζω το αχλάδι από τα κουκούτσια του, το κόβω σε φετούλες και το προσθέτω και αυτό για να γλυκάνει διακριτικά το ρόφημα.
Βάζω το νερό να βράσει. Πριν  αρχίσει καλά καλά να βράζει το νερό το προσθέτω στην τσαγιέρα.  Κλείνω το γυάλινο καπάκι και αφήνω να βγούνε τα αρώματα. Μετά από ένα λεπτό αφαιρώ τους λοβούς της βανίλιας. Θέλει 5΄λεπτά για να απολαύσεις το μελένιο, ελαφρά όξινο βοτανικό ρόφημα.
Είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το κέικ με το ρόφημα. Ποιος θα ταίριαζε στην παρέα?

Η Μις Μάρπλ και οι αστυνομικές της ιστορίες.
To κεικ είναι παραλλαγή από τα μαγειρέματα μου στο βιβλίο
Με νου..Αρωματόκηπος και ευεξία