Ασκόλυμπροι με σουπιές και καλαμάρι. Μαγειρέματα στην Κρήτη συνέχεια. Askolymproi greens with cuttlefish and squid. Cooking in Crete




Ας με συγχωρήσει η Κρητική δίατια γιατί έκανα αμαρτία:  Σαν γνήσια Θεσσαλονικιά επηρεασμένη από την πολίτικη κουζίνα έβαλα λίγο φρέσκο βουτυράκι στους ασκολύμπρους με τα θαλασσινά.
Μας βομβάρδισε ο πωλητής στη λαϊκή, ένα μίγμα τελάλη-φαρμακοποιού- γιατρού: πάρτε ασκολύμπρους  έχουν σίδηρο έχουν βιταμίνες, κάνουν για την χοληστερίνη, είναι διουρητικοί..
-Πόσο κάνουν ρώτησα: 10€ μόνο γιατί είναι καθαρισμένοι, τους μάζεψα και τους καθάρισα εγώ.
Εμείς στη Θεσσαλονίκη με τόσα χόρτα που έχουμε στη διάθεση μας, ραδίκια, ζωχούς, αντίδια, ταράξακους, τσουκνίδια και πόσα άλλα που δεν θυμάμαι τώρα, πάμφθηνα και εξίσου ωφέλιμα λίγο προβληματιζόμαστε με αυτά τα σούπερ χόρτα της Κρήτης. Όμως αφού τους βρήκα καθαρισμένους, τους πήρα για το μαγείρεμα της Καθαρής Δευτέρας.
Δεν με απογοήτευσαν: είναι νόστιμοι, τρυφεροί με κρουστή και ζουμερή υφή και το νερό από το βράσιμο τους, πίνεται ευχάριστα διότι εκτός από διουρητικό, είναι γλυκό και γευστικό.

Έμαθα ότι καλλιεργούνται συστηματικά και τους πουλάνε συχνά στις λαϊκές τους. Εγώ δεν έτυχε να δω στις δικές μου λαϊκές της Θεσσαλονίκης, δύο τον αριθμό παρακαλώ: μία την Τετάρτη και μία το Σάββατο στην ίδια περιοχή.


για 2 άτομα
300γρ καθαρισμένοι ασκόλυμπροι
1 μέτριο καλαμάρι
1 μικρή σουπιά
2 ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
¼ φλιτζανιού ρακί
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένω τα καθαρισμένα θαλασσινά και τα κόβω σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίζω το κάτω μέρος από το κοτσανάκι των χόρτων και τα πλένω καλά σε μία λεκανίτσα. Βάζω σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτω τα χόρτα. Βράζω τους ασκολύμπρους για 20΄, τους στραγγίζω και το ζουμάκι αφού το φιλτράρω με ένα φίλτρο γαλλικού καφέ, το κρατώ για να το πιούμε.




Καθαρίζω, πλένω και χοντροκόβω το κρεμμύδι και τις ντομάτες.
Βάζω το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μαγειρεύω για 5΄ το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Προσθέτω τα θαλασσινά, ½ φλιτζάνι νερό και τη ρακί και μαγειρεύω για μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία. Βάζω τα χόρτα και το αρματωλό βουτυράκι, δοκιμάζω για αλάτι και τρίβω και λίγο μαύρο πιπέρι. Συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 15΄.
Έτοιμο το φαγάκι της Καθαρής Δευτέρας.