Πίτα με ξινομυζήθρα και μάραθο, ζυμώματα στην Ιεράπετρα. Pie with sour cream cheese and fennel. Cooking in Ierapetra, Crete



μάραθο και ξινομυζήθρα? γιατί δεν έκανες εκείνη την ωραία πρασοκρεατόπιτα!!

---------------------
Δεν υπήρχε περίπτωση να μη ζυμώσω και μία πίτα στη διάρκεια της παραμονής μας στην Κρήτη. Ο φρέσκος μάραθος της λαϊκής και η μπόλικη ξινομυζήθρα δώσανε από μόνα τους τη συνταγή.
H ζύμη μου έχει λίγη ξηρή μαγιά. Τα φύλλα με μαγιά είναι πολύ τριφτά, διαλύονται στο στόμα και γίνονται ένα με τη γέμιση. Με αυτή την ζύμη κάνουν την κρεατότουρτα στην Κρήτη αλλά που να βάλω αρνάκι μέσα στην πίτα, θα την έτρωγα μόνη μου.



για ένα μέτριο ταψάκι 32Χ 25εκ.
21/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση
400γρ ξινομυζήθρα
½ ματσάκι μάραθο
1 κολοκύθι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το άλειμμα των φύλλων
70γρ βούτυρο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο









Η ζύμη
Κοσκινίζω το αλεύρι, κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά. Ζυμώνω μέχρι να αποκτήσει η ζύμη λεία και απαλή υφή. Χωρίζω τη ζύμη σε 5 ίσα κομμάτια, τα πασπαλίζω με αλεύρι, τα σκεπάζω με μία πετσέτα και τα αφήνω για μισή ώρα τουλάχιστον.
η γέμιση
Καθαρίζω το κολοκυθάκι, το κόβω σε κυβάκια και το σιγοβράζω μαζί με το ελαιόλαδο και τον μάραθο μέχρι να μαλακώσει.
Ανακατεύω καλά καλά το μίγμα του κολοκυθιού - μάραθου με τη ξινομυζήθρα, τα αβγά, το ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι.
Λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω μαζί με το ελαιόλαδο.
Αλείφω το ταψάκι με λίγο ελαιόλαδο και αρχίζω να ανοίγω τα φύλλα.
Ανοίγω το πρώτο φύλλο το απλώνω στο ταψί και το αλείφω με το αντίστοιχο βούτυρο.
Ανοίγω το 2ο φύλλο, το στρώνω μέσα στο ταψί, το αλείφω και απλώνω πάνω τη μισή γέμιση
Ανοίγω το 3ο φύλλο, καλύπτω το 2ο φύλλο το αλείφω και απλώνω πάνω του την υπόλοιπη γέμιση.
Ανοίγω το 4ο φύλλο, το απλώνω πάνω από το 3ο φύλλο και το αλείφω καλά.
Ανοίγω και το τελευταίο φύλλο, το απλώνω πάνω από το 4ο φύλλο και το αλείφω με ότι βούτυρο έχει μείνει.
Κόβω την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 220ο για περίπου 30΄.