Μοσχάρι με σάλτσα ξινομυζήθρας-πιπερόριζας. Μαγειρέματα στην Κρήτη συνέχεια. Veal with xinomizithra cream cheese and ginger sauce. Cooking in Crete




 Σε κρεοπωλείο λοιπόν στην Ιεράπετρα με αρνιά φουλ στη βιτρίνα λες και έχουμε πάσχα έρχομαι εγώ και ζητάω μπον φιλέ:
-έχετε φιλέτο μοσχαρίσιο?
-οοΪΪ, έρχεται σαρακοστή δε θα έχουμε τέτοια
μήπως έχετε κόντρα?
-οοΪΪ, αυτό πάει μαζί!
αλλαγή συνταγής σκέφτηκα
-τότε έχετε κάτι κατάλληλο για να μαγειρέψω κινέζικο? ζήτησα από τον πολύ προσεκτικό μυστακοφόρο κρεοπώλη, ο οποίος δε ξαφνιάστηκε αλλά με ρώτησε πώς να το κόψει.
Του λέω μικρές λωρίδες και μου το κόβει προσεκτικά και έτσι έκανα αυτό το μαγείρεμα.
Μοσχαράκι λοιπόν με ωραία τυρένια σάλτσα με την υπέροχη νότα της πιπερόριζας. Η ξινομυζήθρα, όξινη, κρεμώδης, ταιριάζει τέλεια με την πικάντικη ψιλοκαφτερή οξύτητα της πιπερόριζας.

Για 4 άτομα
750γρ μοσχάρι (ποιο κομμάτι ήταν δεν έμαθα)
2 ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλο καρότο
2 μικρές κόκκινες πιπεριές
2 ντομάτες
1 κομμάτι πιπερόριζα
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

για τη ροζ σάλτσα
τα ζουμάκια και τα λαχανικά του κρέατος
300γρ ξινομυζήθρα


για συνοδευτικό ήθελα κάτι πράσινο
Το καλύτερο ήταν ο φρεσκότατος πρώτος αρακάς της εποχής από το παζάρι  μαγειρεμένος με αρκετό άνηθο και μαϊντανό, ελαιόλαδο και λίγο αλατάκι.

Χοντροκόβω τα κρεμμύδια και τα γιαχνίζω στο ελαιόλαδο. Προσθέτω και το κρέας και το ανακατεύω για 10΄μέχρι να αλλάξει χρώμα και να λαδώσει καλά.
Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και αφήνω το κρέας να σιγοβράσει για 15΄. Καθαρίζω πλένω και χοντροκόβω τις ντομάτες τα καρότα και τις κόκκινες πιπεριές και τα προσθέτω στο κρέας. Τρίβω το τζίντζερ, τρίβω και μαύρο πιπέρι στο μύλο και αφήνω το φαγητό να βράσει για άλλα 30΄. Αφού βεβαιωθώ ότι μαλάκωσε το κρέας το αφαιρώ από την κατσαρόλα, κλείνω τη θερμοκρασία και προσθέτω την ξινομυζήθρα. Ανακατεύω να ενσωματωθεί καλά με τα λαχανικά και τη σάλτσα της κατσαρόλας. Περνάω την σάλτσα με τα λαχανικά και το τυρί από τον πολυκόφτη για να γίνει κρέμα. Βάζω τη σάλτσα στην κατσαρόλα και την βάζω να πάρει μία βράση και την απομακρύνω αμέσως από την εστία για να μην κολλήσει.








Ενώ μαγειρεύω το κρέας βράζω τον αρακά με τα αρωματικά, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.

Σερβίρω το κρέας με τη σάλτσα και τον αρακά.