Πρασοκρεατόπιτα, από τα μονοπάτια της γαστρονομικής παράδοσης. Pie with minced beef meat and leeks. Traditional pie



Ελληνική πίτα με πλούσια, νόστιμη γέμιση μιας και ακόμη  έχει πράσα η αγορά.
Θυμάμαι όταν πήγα σαν νύφη στην Ημαθία, η πρασοκρεατόπιτα ήτανε η πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και την κόβανε νωρίς το μεσημέρι. Αλλάξανε πολλά πράγματα από τότε αλλά η πίτα αυτή έμεινε.



και με κουρέψατε και δε μου δίνετε πιτούλα αλλά εγώ πάλι σας αγαπάω. αχ Φλος.
Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι + ½ για το πλάσιμο των φύλλων
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση
2 μέτρια πράσα
1 ξερό κρεμμύδι
½ κιλό σπάλα χοιρινού
½ φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
1 αβγό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι κίμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
300γρ τριμμένο κασέρι
κόκκους πιπέρι σετσουάν
για το άλειμμα των φύλλων
100γρ φρέσκο βούτυρο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Την τεχνική ήλιος την έχω περιγράψει και σε άλλες πίτες μου. όποιος έχει όρεξη να ανασκουμπώσει τα μανίκια και να εντρυφήσει στην παράδοση ας το κάνει. Αρχίζω λοιπόν: κάνω λακούβα στο αλεύρι και προσθέτω το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να σχηματιστεί μία απαλή, εύπλαστη ζύμη, τη σκεπάζω και την αφήνω για 1 ώρα.
Γέμιση:
Ψιλοκόβω το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια.
Καθαρίζω και κόβω σε ροδελίτσες τα πράσα. Τα πλένω σε άφθονο νερό, τα στραγγίζω, ψιλοκόβω και το κρεμμύδι και τα σιγομαγειρεύω όλα μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτω και το κρέας με τα μπαχαρικά και συνεχίζω το μαγείρεμα για 40΄. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα χρειαστεί και ½ φλιτζάνι νερό. Όταν κρυώσουν τα πράσα θα τα ανακατέψω με το κασέρι και το αβγό.
Λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω με το ελαιόλαδο.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την χωρίζω στα δύο, ανοίγω το πρώτο φύλλο όσο μπορώ πιο λεπτό και το χαράζω στο σχήμα του ήλιου.
Αλείφω το φύλλο με το μισό βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο. Ανοίγω με τα χέρια μου ένα ένα τα φυλλαράκια και τα στιβάζω αναποδογυρίζοντάς τα στο κέντρο. Αλείφω κάθε φυλλαράκι που ανοίγω με λίγο ελαιόλαδο.
Κρατώ δύο φυλλαράκια από τον εξωτερικό κύκλο για το τελευταίο κάλυμα της στίβας μου.
Αλευρώνω δύο πιατάκια.
Ακουμπώ το φύλλο που ετοίμασα πάνω στο πιατάκι και το βάζω στην κατάψυξη.
Ανοίγω και ετοιμάζω με τον ίδιο τρόπο και το 2ο φύλλο.
Τοποθετώ το έτοιμο φύλλο στο 2ο αλευρωμένο πιατάκι μέσα στην κατάψυξη.
Βουτυρώνω το ταψί. Ανοίγω το 1ο φύλλο πιέζοντας το και βοηθώντας και με τα χέρια. Αν κολλάει το λαδώνω ελαφρά.
Σκορπάω πάνω τη γέμιση και την καλύπτω με το 2ο φύλλο. Χαράζω την πίτα και την λαδώνω με όσο ελαιόλαδο έμεινε.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 250ο για 20΄ -25΄.