Ζυμαρικά στο φούρνο με χόντρο, λαχανικά και κρητικά τυριά. Τα τελευταία μαγειρέματα στην Κρητική γη. Pasta baked with xinohondro (Cretan bulgur), vegetables and cheese. Cooking in Crete





Τι είναι ο χόντρος? Είναι κοπανισμένο -όχι προβρασμένο- σιτάρι, θα το πείτε πλιγούρι ίσως, πολύ διαδεδομένο στα κρητικά πιάτα. Με χοχλιούς, με πατάτες ή με μελιτζάνες, με τοπικά αλλαντικά, με κρέατα ή απλή σκέτη σούπα, συμπληρώνει με τα θρεπτικά του συστατικά την Κρητική δίαιτα. 
Επειδή το πρόγραμμα είχε ζυμαρικά φούρνου είπα να παντρέψω την Κρήτη με τα ζυμαρικά μου και αντί για κιμά λοιπόν έβαλα χόντρο στα λαζάνια μου.



Για 5 καλές μπαμπάτσικες μερίδες
12 φύλλα πλατιά ζυμαρικά από σπανάκι
¾ φλιτζανιού χόντρο
2 κόκκινες πιπεριές
2 ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανό
300γρ ξινομυζήθρα
150γρ καπνιστό κρητικό κεφαλοτύρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για την τελευταία στρώση στο ταψί: 
6-7 ντοματίνια
λίγο θυμάρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο 

για την κρέμα
50γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος
3 κουταλιές αλεύρι
600ml γάλα
2 αβγά
αλάτι, μαύρο πιπέρι 

Αρχίζω από την κρέμα:
Λιώνω το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύω και σιγά σιγά λιώνω το σφιχτό αλεύρι με το γάλα. Όσο περνάει η ώρα τόσο δένει η κρέμα. Αναμειγνύω τα αβγά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και τα ¾ της ξινομυζήθρας και ανακατεύω καλά καλά.
Ετοιμάζω τη σάλτσα:
Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω τα λαχανικά και τα γιαχνίζω στο ελαιόλαδο. Πλένω και ψιλοκόβω τον μαϊντανό και τον προσθέτω στη σάλτσα μαζί με τον χόντρο και 3 φλιτζάνια νερό. Βράζω μέχρι να φουσκώσει και να σκάσει καλά ο χόντρος. Τη σάλτσα μου την θέλω λίγο νερουλή για να φουσκώσει και το ζυμαρικό και να μη γίνει στεγνό. Αν δείτε πολύ σφιχτή τη σάλτσα προσθέστε 1/2 φλιτζάνι νεράκι.
Τρίβω το μοσχοβολιστό και νόστιμο κεφαλοτύρι.
Συνδέω το φαγητό. Λαδώνω ένα ταψάκι και απλώνω το 1/5 της κρέμας.
Από πάνω στρώνω το 1/5 της σάλτσας
Σκεπάζω με 3 φύλλα ζυμαρικών. Το 3ο φύλλο το σπάω σε κομματάκια και καλύπτω τα κενά.
Συνεχίζω με τη 2η στρώση, κρέμα-σάλτσα-ζυμαρικά
με την 3η στρώση
και με την 4η στρώση.
Τελειώνω με κρέμα και σάλτσα, σκορπάω την ξινομυζήθρα που κράτησα, κόβω τα ντοματίνια στη μέση, τα τοποθετώ και αυτά, πασπαλίζω με θυμάρι, αλάτι και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο   
Το φουρνάκι της κόρης μου, έψησε το φαγητό στους 200ο στις αντιστάσεις για 40΄.