Μοσχάρι με μελιτζάνες στο φούρνο. Τα κλασσικά ελληνικά. Baked veal with aubergines. Classical Greek cooking





Επιτέλους καλοκαιρινές μελιτζάνες με γεύση, ωριμασμένες κάτω από τον ζεστό ήλιο.  Οι πρώτες μελιτζάνες του καλοκαιριού είναι πάντα γλυκές και δε χρειάζονται ξεπίκρισμα.
Λατρεύω τα φαγητά φούρνου είναι πιο ελαφριά και σερβίρονται με τάξη.


για 4 ωραίες μερίδες
1 κιλό ελιά από μοσχαράκι

3 μελιτζάνες
3 πατάτες
αλάτι, ζάχαρη,  μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο


Για τη σάλτσα του κρέατος
4 ώριμες ντομάτες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
λίγα φυλλαράκια φασκόμηλου, πλατύφυλλου βασιλικού και θυμαριού
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Το κρέας
Πλένω και κόβω το κρέας σε μικρά κομματάκια. Καθαρίζω και ψιλοκόβω όλα τα λαχανικά, τα αρωματικά και τις ντομάτες. Βάζω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά, προσθέτω το κρέας και το ροδίζω. Προσθέτω τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τα αρωματικά και τα ανακατεύω καλά καλά με το κρέας για να μην καούν. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύω το κρέας για 1 ώρα. Προσθέτω τις ντομάτες στην κατσαρόλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζω για άλλη μισή ώρα μέχρι να βεβαιωθώ ότι η σάλτσα έχει μελώσει και το κρέας έχει μείνει με το λαδάκι του.




Τα λαχανικά
Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε ροδέλες τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Βουτάω τις μελιτζάνες για 2-3 λεπτά σε νερό με αλάτι και ζάχαρη, τις στραγγίζω καλά και τις αρτύζω μαζί με τις πατάτες με αλάτι, μαύρο πιπέρι και το ελαιόλαδο. Στρώνω τα λαχανικά πάνω σε λαδόχαρτο μέσα στο ταψί του φούρνου και τα ψήνω για 30΄στους 200ο .



Συνθέτω το φαγητό: 
Απλώνω λίγη σάλτσα από το φαγητό στο ταψί. Στρώνω μία σειρά πατάτες και ανάμεσα τους λίγες μελιτζάνες, από πάνω τους απλώνω το κρέας με τη σάλτσα του. Αφήνω 2 κουταλιές από τη σάλτσα και βουτάω τις μελιτζάνες για να πάρουν νοστιμιά. Στρώνω όλες τις μελιτζάνες πάνω από το κρέας και ψήνω στο φούρνο στις αντιστάσεις για 30ο στους 200ο .