Σαλάτες με τα καλά της Κρήτης. Αβοκάδο, ντοματίνια και ξύγαλο. Avokado, cherry tomatoes and xygalo cream cheese. Cooking in Crete





Καλοκαίρι, ζέστη, ρακές στη θάλασσα. Τι καλύτερο από μία δροσερή σαλάτα με ένα τοπικό τυρί.
 Στην Ιεράπετρα εκτός από την ξινομυζήθρα που την βρίσκω και στη Θεσσαλονίκη τρελλάθηκα με το ξύγαλο. ΠΟΠ τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, με τόπο παραγωγής την περιοχή της Σητείας, αλοιφώδες, ελαφρώς αλατισμένο, δροσερό και λιγότερο ξινό από την πιο γνωστή ξινομυζήθρα.
Συνδυάζεται με όλα: με σαλάτες, πάνω στο ψωμί, με ρακή, μέσα σε πιτάκια....Με το νόστιμο μαύρο αβοκάδο και τα τοπικά μελωμένα ντοματίνια ετοίμασα αυτή τη νόστιμη και χορταστική σαλάτα μέσα σε 10΄.


Για 2 άτομα
10 ντοματίνια
1 ώριμο μαύρο αβοκάδο
8 ελιδάκια (ψιλές ελιές)
2 κουταλιές ξύγαλο
λίγα κλωναράκια μάραθου
μισό λάιμ
μισό λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
αλάτι

Κόβω το αβοκάδο στη μέση, το στρίβω και αφαιρώ την ώριμη σάρκα του με ένα κουταλάκι.
Καθαρίζω τα ελιδάκια από τα κουκούτσια τους, πλένω και ψιλοκόβω τον μάραθο.
Πλένω και κόβω σε φετούλες τα ντοματίνια. Στίβω τα λεμόνια. Χτυπάω με ένα πειρούνι το ελαιόλαδο με το ξύγαλο και το ξύδι και ανακατεύω το άρτυμα μαζί με όλα τα υλικά της σαλάτας.